Tags


Znojenje: Kad ni dezodorans ne pomaže

Postoji više različitih metoda kojima se rešava problem prekomernog znojenja. Koriste se određeni lekovi, jonoforeza, laseri, botulin A, pa čak i skalpel

 U borbi sa prekomernim znojenjem koriste se i lekovi

U borbi sa prekomernim znojenjem koriste se i lekovi

Tokom leta, zbog visokih temperatura, pojačano znojenje je učestali problem. Oni koji se znoje toliko da im to otežava svakodnevni život mogu na više načina da pokušaju da ga reše.

Svako ko želi da smanji prekomerno znojenje može da počne od sitnih promena, koje u slučajevima blage hiperdroze, mogu da daju dobre rezultate. Tu se pre svega misli na prestanak konzumiranja kafe, čaja, gaziranih napitaka, čokolade i upotrebu antiperspiranata.

Antiperspiranti i dezodoransi se masovno koriste svuda u svetu, ali su efikasni samo kod blagih oblika preteranog znojenja. Nanose se lokalno, na površinu kože, zapušavaju izvodne kanale znojnih žlezda i privremeno blokiraju znojenje, ili smanjuju prokrvljenost znojnih žlezda, pa je znojenje otežano. Sa ovim preparatima treba biti oprezan, jer mogu da izazovu alergijske i druge toksične reakcije na mestu aplikacije.

– U borbi sa prekomernim znojenjem koriste se i lekovi: sedativi, antiholinergici, simpatikolitici, blokeri, atropin – pojašnjava dr Ivan Kuhajda, grudni hirurg u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici. – Njihova upotreba je organičena pojavom sporednih efekata koje ovi lekovi izazivaju, i problematičnom efikasnošću kod jače hiperhidroze.

ZA NAJTEŽE OBLIKE- OPERACIJA Kao jedino trajno rešenje problema hiperdihroze, ili preteranog znojenja dr Ivan Kuhajda predlaže operaciju, torakoskopsku simpatektomiju. To je minimalno invazivna hirurška intervencija, koja je u svetu već 30 godina standard za lečenje prekomernog znojenja, a kod nas se izvodi u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Metoda jonoforeze se najčešće upotrebljava za prekomerno znojenje dlanova i tabana, ređe pazušnih jama. Izvodi se tako što se vlažni sunđeri sa elektrodama pričvrste za šake ili se postave u pazušne jame i tokom 20 minuta propušta se nisko voltažna struja. Dr Kuhajda kaže da efekat nije trajan, te intervencija mora da se ponavlja u određenim vremenskim intervalima. Sporedni efekti u vidu peckanja, trnjenja, eritema pa čak i opekotina, ograničavaju široku upotrebu jonoforeze u lečenju pojačanog znojenja.

– I botulinum A toksin se koristi za tretman prekomernog znojenja – dodaje dr Kuhajda. – Tankom iglom se ubrizgava potkožno u određene delove tela (dlanovi, pazušne jame, tabane) i postupak može da bude bolan. Intervencija mora da se ponavlja u određenim vremenskim intervalima (oko šest meseci) koje pacijent određuje subjektivno na osnovu intenziteta ponovnog znojenja. Upotreba lasera u lečenju prekomernog znojenja ispod pazuha je popularna poslednjih deset godina. Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, kroz tri mala reza u pazušnoj jami. Efekat je trajan i bezbedan, ali može da se desi da se ne uklone sve znojne žlezde iz pazušne jame.