Tags

, ,


Mirjana Despot
Autor: Mirjana Despot

Da li ste već počeli pripremati zimnicu? Podsetite se šta sve i kako možete pripremiti – od kiseljenja, preko čuvanja začina, sušenja voća i povrća, pravljenja džemova i sokova i zamrzavanja hrane.

Kada neko kaže priprema zimnice, većina nas pomisli na pripremanje ukseljenog povrća, ali vama je na raspolaganju toliko mnogo trikova. Pratite LifePress u narednim mesecima ćemo vam doneti pregršt novih, ali nekih starih ideja šta sve da pripremite za zimnicu, a vaše će ostave i zamrzivači biti puni novih ukusnih džemova, sokova, umaka, preliva, slastica.

Priprema

Pregledajte da li imate dovoljno teglica, flaša, posudica, poklopaca, čepova. Iskoristite jedan sunčan dan da ih sve dobro operete, očistite i pripremite. Izračunajte koliko vam količinski treba ukiseljenog povrća, da li biste mogli ove godine napraviti više nekih drugih salata, sušenog povrća, … Podelite dane na pripremu slatkih i slanih jela ili, recimo, jedan dan odredite za zamrzavanje i pakovanje povrća i voća, drugi za kiseljenje, treći za pripremanje džemova i sokova, četvrti za sušenje voća i povrća.

Ulja, bilje i pesto

priprema zimnice

By: thebittenword.com

Ove godine možete napraviti mnoštvo dobrih kombinacija za pesto (Evo nekoliko ideja i recepata u tekstovima – Uklonite teške metale iz organizma sa pestom od korijanderaBosiljak na sto načinaPesto na sto načina). Takođe, začinsko, ali i drugo lekovito bilje možete sačuvati tako što ćete ga zamrznuti sa maslinovim uljem u posudicama za led, posle ih samo izvadite i premestite u plastične vrećice. Tako su jednostavne za uputrebu, samo ih ubacite u čorbe, u tiganj, uz dinstano meso, … (Evo par ideja i o čuvanju i zamrzavanju bilja, ali i drugih sastojaka na ovaj način Kako napraviti domaće kocke za supu7 namirnica koje možete zamrznuti u posudicama za led)  Takođe, možete napraviti i uvek korisnu mokru vegetu – Mokra vegeta – zdravi začin za sva jela.

Zamrzavanje

Mnoštvo je načina na koji možete zamrznuti povrće i meso, a ne samo da ih ugurate u vrećicu i ubacite u zamrzivač. Jedan od najboljih načina za zamrzavanje mesa je u porcijama. Kada stavite meso u vrećicu, položite je i rasporedite sadržaj duž cele vrećice, onda štapićem, preko vrećice napravite kvadratiće da biste dobili porcije i redajte tako meso, jedno preko drugog, položeno da biste imali više mesta u zamrzivaču. (Pogledajte fotografiju).

Takođe, možete napraviti bujon (pileći, goveđi ili od povrća) i zalediti u posudicama za led. Napravite i gulaše u većim količinama i zamrznite nekoliko paketića. Zamrznite svakako i crvene pečene paprike ili obarene mahune sa malo belog luka. Kada zamrzavate voće pazite da nije nagnječeno i mokro. Preporučuje se da ga zamrzavate u plastičnim posudicama, pre nego u vrećicama. Zamrznuti možete čak i obični džem, posle ga samo otopite i upotrebite za pripremu slastica.

Kiseljenje

priprema zimnice

By: Kim Knoch

Pored sokova i džemova, kiseljenje je najvažniji deo zimnice. Ove godine pokušajte da odaberete samo nekoliko određenih namirnica za kiseljenje. Nekoliko standardnih, koje vaši ukućani najviše vole, a za ostalo probajte sa nekim novim receptima – ne mnogo, ali dovoljno da sa par eksperimenata pronađete novu najidealniju namirnicu i recept – to mogu biti šparoge, mali luk, krastavce ukiseljene na suncu, …

Sušenje

Obratite ovaj put malo više pažnje na sušenje povrća i voća. Možete koristiti rernu ili ih sušiti na suncu (više pročitajte u tekstu Kako napraviti na suncu sušeni paradajz)

priprema zimnice

By: timquijano

U rerni možete osušiti gotovo sve. Za povrće i voće je bitno da nije mokro, da je iseckano na sitnije komade, da ste stavili papir za pečenje (ili još bolje poredali komadiće samo na žicu).  Sušite ih na oko 90C u poluotvorenoj rerni (ili u potpnosti zatvorenoj ako želite da malo ubrzate proces) na 6 do 8 sati (u zavisnoti od povrća i voća). Posle ih samo ostavite da se ohlade, pa spakujete u teglice i dobro zatvorite. Tako osušeni mogu da stoje nekoliko meseci.

Imate li vi neki svoj plan za pripremu zimnice? Šta