Tags

, , , ,


(Ne)poslovno izražavanje

Često i ne razmišljamo kada izgovorimo nešto pred kolegama. Nemamo sves o tome kako neke rečenice mogu biti shvaćene i kakvu zapravo poruku njima šaljemo… Za Vas saznajemo šta kažu stručnjaci koje rečenice bismo trebali izbegavati dok smo na poslu.

„Uz dužno poštovanje.“

Ovo je pasivno-agresivna uvreda. Kada ovo čujete ili vidite u imejlu, znate da ono što sledi iza toga mora biti udar na Vaš ego. Umesto te rečenice, budite direktni. Trik je u tome da kažete šta mislite, ali da osoba kojoj to govorite ne zauzme odbrambeni karate stav.

„S#&/(*.“

Dok psovanje pred kolegama može biti prihvaćeno na nekim radnim mestima verovatno nije baš najbolja ideja psovati pred Vašim šefom ili pred mušterijama, ako ste prodavac. Ako je reč o napetoj situaciji, u kojoj se osećaju frustracije, treba izbegavati oštar jezik, jer to može biti dolivanje ulja na vatru.

„To je loša ideja.“

Ne pribegavajte niskim udarcima. Možete ukazati na svoje gledište, a da ne budete zlobni. Ubiti nečiju ideju, predstavlja apsolutno najlošiju ideju. Bolje je reći nešto poput, „To mi nema smisla“ ili „Ne slažem se.“

„Ne mogu ja to.“

Ukoliko nemate vremena za neki zadatak – ili ne znate kako da ga uradite – postoje načini na koje ćete to saopštiti. Bolje je reći nešto poput, „Stvarno bih voleo(la) da pomognem, ali sam ograničen(a) sa vremenom.“ ili „Biće mi potrebno malo Vaše pomoći.“

„Svako je zamenljiv.“

Jaoj! Ovo nije dobar način da izgradite poverenje svojih kolega. Poruka jeste istinita, ali mora biti malo prekovana. „Zamena nikada neće doneti sa sobom iste kvalifikacije u posao kao vi.“

„Bojim se da me partner vara.“

Ukoliko ne prolazite kroz nešto što će imati posledice po Vaš radni raspored – ročišta zbog razvoda, smrt u familiji, trudnoća – duboke, lične probleme je najbolje ostaviti pred vratima firme. Bez daljeg razmišljanja.

„Tako je naporan(na).“

Nikada nije dobro blatiti kolegu. Nikada nemojte izgovarati nešto što ne biste hteli da vidite na naslovnoj strani novina. To se odnosi i na komentare koje šaljete u okviru imejlova ili ostavljate na socijalnim mrežama.

„Mislim da to nije to fer.“

Dok Vam se zaista može dogoditi da neko od kolega bude unapređen pre Vas – ili da je neko dobio poslovni zadatak za koji ste se vredno borili – govorenjem da Vi „zaslužujete“ nešto što Vam nije dato jednostavno ne predstavlja način da dobijete naklonost nadređenog. Bolje je popričati sa nadređenom osobom o Vašoj želji za unapređenjem ili određenim poslom i pitati šta možete da uradite kako biste povećali svoje šanse za ostvarenje te želje.

„Izgledaš seksi.“

U redi je komplimentirati kolegama na njihovom izgledu, ali ne treba ići predaleko. Naročito, ako upućeni kompliment ima seksualnu konotaciju.

„Ovo nema smisla.“

Čak i ako se ne slažete sa zadatkom koji je postavljen pred Vas, u devet od deset slučajeva bi trebali da ga obavite. Neki zadaci Vam nemaju direktnog smisla, ali su možda od vitalnog značaja za druge sektore preduzeća. Pa stoga, ako ćete već biti taj glas koji se ne slaže, budite sigurni u to da birate mudro bitke koje vodite i – kao što bi svaki vojni general rekao – budite spremni da je to brdo na kome ćete možda i poginuti.