Tags

, , ,


Ne morate biti veliki mislilac da bi došli do novih ideja. Postoje metode kojim ćete prekršiti sva pravila konvencionalnog razmišljanja i koja će ‘upaliti lampicu’.

Znate li koja je razlika između dobre i velike ideje? Dobre ideje javljaju se sve vreme i pomažu ljudima u rešavanju manjih problema na poslu i svakodnevnom životu. Velike ideje se pojavljuju nešto ređe, zahtevaju više posla za izvršenje, i uopšte ne moraju biti rezultat eksperata koji su mnogo plaćeni. Svakome može pasti na pamet genijalna ideja, a to se često dešava neočekivano, u nekim momentima inspiracije.

Izazov za generisanje velikih ideja je oslobađanje sebe od konvencionalnih, svakodnevnih misli, koje okupiraju naš mozak. Postoje metode koje će vam ukazati na način kako da otvorite i stimulišete svoj um, što će svakako imati odraz na uspeh u ličnom, ali i poslovnom životu.

1.  Uključite se u posmatranje

Velike ideje se neće desiti ako ste učaureni. Trebalo bi da pronađete način na koji će vaš mozak dobiti dozu kreativnosti, ali tako, da bude stimulisan da misli drugačije. Na primer, lagana šetnja kroz neki park, može vas uvesti u zanimljivu avanturu, koja će aktivirati mozak da ponovo misli. Posmatrajte ljude. Obratite pažnju na njihovo ponašanje, reakcije. Gužva u gradu, tržni centar ili zoološki vrt, mogu takođe delovati na vas podsticajno.

2.  Družite se izvan svojih uobičajenih krugova

Druženjem sa istim prijateljima i kolegama, možete upasti u kolotečinu razmišljanja. Iskoristite prednost svih veza na LinkedInu, i započnite zanimljive razgovore. Novi ljudi ne znaju neke vaše potisnute stare priče, tako da ćete njihovim ponovnim preispitivanjem, pokrenuti vaše unutrašnje monologe ovog puta iz drugog ugla. To će vam pomoći da na površinu isplivaju nove misli i  razmišljanja.

3.  Čitajte više knjiga

Knjige su fantastične za kreiranje i stimulisanje novih i velikih ideja. Ako uvedete  neku drugu vrstu literature pored one koju inače čitate, kao što su na primer poslovne knjige, istorijske, ili fikcija, to će vam pomoći da naučite više i proširite vidike razmišljanja. Ako nemate vremena za čitanje, idite do najbliže knjižare, i provedite sat vremena u istraživanju novih naslova, ili onoga što vas interesuje. Stimulacija sigurno neće izostati.

4.  Surfujte internetom

Google je sjajan kada znate šta tražite i šta vam treba. Ali, najbolji način za generisanje novih ideja je neočekivano učenje. Izdvojite svake sedmice po sat vremena i krenite na web putovanje. Počnite od ukucavanja prve reči koja vam padne na pamet, ili ukucajte neke vama nepoznate reference i nastavite da ’protežete’ mozak.

5.  Vodite redovno dnevnik

Dnevnici su pravi način za prenošenje misli, osećanja, i priča iz vašeg života na papir. Takođe, to je odličan način za razvijanje navike osmišljavanja. Ako ne vodite dnevnik, počnite već danas. Ukoliko to već radite, uvedite praksu da uveče završite unos misli novom idejom koju ste smislili tog dana…

6.  Meditirajte

Teško je doći do velike ideje, kada vam je um prepun mislima i brigama svakog dana. Zato je potrebno naći vremena za mir i tišinu. Meditacija će vam pomoći da očistite svoj um od svakodnevnog posla i stresa. Tada možete mirno da se fokusirate na vašu budućnost ili rešavanje nekog svetskog problema. Obavežite se svake nedelje na sesije meditiranja u trajanju od dva sata i iz njih će garantovano proizilaziti nove ideje…

7.  Uvedite organizovane vežbe

Jednostavne vežbe mogu uvežbati vaš mozak da bude fokusiran na rešavanje određene stvari. Odvojite sa partnerom deset minuta da dođete do 30 – 35 ideja na određenu temu ili problem. Na listi će se naći sigurno dve – tri dobre, koje se mogu sprovesti u delo.

Sve ove metode zahtevaju vreme i energiju, ali one su ključ za velike ideje. Potrebno je da vašem mozgu date prostor i vreme da bi radio za vas. Ako probate svaki od ovih metoda,  doći ćete sigurno do bar jedne ili dve dobre ideje. Proverite da li ste ih zabeležili, napravite plan za realizaciju, i izvšenje ostaje na vama…