Tags

, , ,


ŽELITE BITI USPJEŠAN VRTLAR? Uz ovih pet savjeta biljke će vam bujati, a nećete potrošiti ni feniga


vrtlarenjeUz pomoć ovih savjeta možete uzgojiti predivnu, zdravu biljku služeći se uobičajenim, jeftinim stvarima koje možete pronaći i u svojoj kući

1. Novine mogu biti sjajna zaštita za tlo
– Položite nekoliko listova novina preko tla, a to zatim pokrijte malčom; novine će vam pomoći zadržati vlagu i suzbiti izbijanje korova.
– Dodajte mokar, narezani novinski papir u kompost kako biste uklonili neugodne mirise.


2. Čaj je prirodna hrana za biljke
– Zalijevajte paprat i biljke koje vole kiselost poput hortenzija s ohlađenim skuhanim čajem za predivan izgled lišća.
– Za dodatnu pomoć, pospite korišteno ili novo lišće čaja oko biljke i pokrijte ga malčom – kada je budete zalijevali, nutrijenti iz čaja prodrijet će u tlo.

3. Kora od banane najbolji je prijatelj ružičnjaka
– Držite lisne uši podalje od vaših ruža tako što ćete osušenu i narezanu koru banane zakopati 2,5 do 5 cm duboko oko baze biljke (ako kora ostane u komadu, to će privući životinje koje će je iskopavati).
– Ako želite više leptira u svom vrtu, na povišeno mjesto stavite prezrelu bananu ili neko drugo voće. Neka to mjesto bude iznad razine glave i ne na centralnom mjestu vrta, jer će to privući i pčele i ose.

4. Aluminijska folija odvraća kukce
– Pomiješajte trakice aluminijske folije s malčom i kukci će ostati podalje od vaše biljke. Folija će također reflektirati svjetlo na biljku, čime ćete potaknuti rast.
– Ako su problem ptice, objesite trake folije na biljku kako biste ih otjerali.

5. Sol je prirodni ubojica štetočina
– Riješite se puževa tako što ćete ih posuti solju.
– Također možete riješiti rast korova u pukotinama staze tako što ćete napraviti mješavinu 1 šalice soli i dvije šalice vode te je izravno izliti na nepoželjne biljke