Tags

, ,


Svaka guma na bočnom zidu ima oznake koje vam, ako znate da ih tumačite, mogu reći sve o karakteristikama gume. Ako znate šta koja oznaka poredstavlja, vrlo lako možete odrediti koja guma vam odgovara, bez dodatnih konsultacija sa prodavcem.

Ono što ćete od oznaka uvek naći na gumi je ime proizvođača, naziv profila, širina preseka gume u mm, odnos visine gume u odnosu na širinu gume u procentima, promer felne u inčima, naznaku da li su u pitanju radijalne gume, indeks nosivosti, indeks brzine. Na gumi se još mogu videti i oznake koje ukazuju na to da li ima unutrašnju gumu ili ne, kao i datum proizvodnje, ali i indikator istrošenosti gume.

Na bočnom zidu gume nalaze se podaci o dimenziji gume koja je izražena u milimetrima. Uzmimo kao primer jednu gumu sa oznakom 165/70 R13 79T. Broj 165 u oznaci je širina gazećeg sloja gume u milimetrima, 70 je profil gume tj. odnos između visine bočnog zida i širine gazećeg sloja, u procentima.

Slovo R označava radijalnu konstrukciju. Ukoliko je u pitanju tzv. dijagonalna guma, kod koje se niti pojedinih konstruktivnih slojeva pružaju ukoso (dijagonalno), umesto R naći će se slovo D.

Broj 13 predstavlja prečnik felne, kojoj guma odgovara, izražen u inčima. Broj 79 je indeks nosivosti, koji definiše maksimalno opterećenje koje guma može da izdrži, a koje se može pročitati iz tabela nosivosti. Recimo, u ovom slučaju broj 79 znači da guma može izdržati maksimalnih 437 kg opterećenja.

T je indeks brzine, odnosno slovo koje u tabeli odgovara maksimalnoj brzini koju guma može da podnese pri dozvoljenom opterećenju. Slovo T označava da se guma može instalirati na automobili čija maksimalna brzina kretanja ne prelazi 190 km/h.

Dodatne oznake na gumama

Osim osnovnih oznaka koje pokazuju kakve su karakeristike gume, na bočnom zidu mogu se naći i sledeći simboli:

DOT – Označava datum proizvodnje gume i obično je izražen u sledećoj formi DOT 1109 – to znači da je guma proizvedena u 11. nedelji 2009. godine.
XL (Extra Load) – Guma za veća opterećenja.
RF (Reinforced) – Označava da je guma dodatno ojačana.
RFT (Run-On-Flat) – Guma koja je posebna po tome što omogućava nastavak vožnje i nakon mehaničkog oštećenja, recimo ukoliko se guma probuši.
M+S (Mud+Snow) – Ova oznaka se obično nalazi na zimskim i all season gumama (za sva godišnja doba).
TL (Tubeless) – Oznaka da unutrašnja guma ne postoji.
TT (Tube Type) – Oznaka da unutrašnja guma postoji.
TWI – Indikator istrošenosti gume.
C – Kada se posle dimenzije guma u oznaci nalazi slovo C, to znači da je guma namenjena lakim teretnim vozilima.

Treba napomenuti i da od 1. novembra 2012. godine sve gume proizvedene na evropskom tržištu nakon jula 2012. moraju imati specijalne nalepnice sa informacijama o potrošnji goriva, nivou buke i prianjanju na mokrom terenu. Ove informacije nalaze se i u reklamnim materijalima kompanija koje proizvode gume.