Tags

,


Izlečite bol u leđima prirodnim putem

Nezavisno od toga da li patite od hroničnog bola u leđima ili samo ponekad osetite bol, neke promene životnih navika pomoći će vam da ojačate leđa, sprečite povrede i ostavite bol u leđima iza sebe.

Bolovi u leđima među najčešćim su zdravstvenim problemima. Američki Nacionalni institut za zdravlje izveštava kako je 80 odsto Amerikanaca u nekom trenutku patilo od bolova u leđima, a mnogi od njih su posezali za bezreceptnim lekovima kako bi ublažili bol.

Bolji pristup ovoj tegobi uključuje dopuštanje telu da se samo oporavi prirodnim putem, na primer pravilnom ishranom, uzimanjem suplemenata i vežbanjem.

Promenite ishranu

Unesite pozitivne promene u svakodnevni jelovnik tako što ćete izbaciti ili unositi u manjoj količini alkohol, mlečne proizvode, kofein, šećer i masnu hranu. Povećajte unos celovitih žitarica, voća i povrća te omega – 3 masnih kiselina, jer ćete tako pomoći telu da se okrepi i regeneriše.

Pripazite na unos tečnosti

Dovoljan unos tečnosti sprečiće skupljanje koje se događa u sunđerastim diskovima leđa, a nastupa sa starenjem te može uzrokovati bol. Kofein i sokovi mogu dovesti do dehidracije te je zato važan adekvatan unos vode.

Probajte prirodne lekove protiv bola

Kurkuma je poznata po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima te ublažava osećaj boli. I kora vrbe poznata je kao lek za ublažavanje bolova i upala, a ta svojstva duguje sastojku salicina. Bromelain, sastojak koji se nalazi u ananasu takođe pomaže kod upala i olakšava osećaj bola.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira još je jedan poznati lek kada su bolovi u pitanju. Narežite sveži đumbir, komadić stavite u vruću vodu i uživajte u čaju.

B vitamini su važni

Vitamini B1, B2, B6 i B12 pomažu mišićima da se opuste i mogu smanjiti neuropatskog bol.

Jedite omega – 3 masne kiseline

Za manji osećaj boli u leđima u ishranu uvrstite više omega – 3 masnih kiselina jer smanjuju upale, a samim tim i bol.

Pomoć aromaterapije

Napravite sami masažno ulje – koristite bazno ulje i lekovito eterično ulje, poput peperminta, ruzmarina ili lavande.

autor: MPizvor: Ordinacija.hr/Novi magazin