Kad ste isceđeni kao limun

Tags

,


Hronični umor i manjak energije mogu da budu simptomi različitih bolesti. Bar deset bolesti prati hroničan umor, iako se on „opravdava“ mnoštvom obaveza

IZA hroničnog umora, koji pripisujemo mnoštvu svakodnevnih obaveza, često se krije bolest. Ako spavate bar osam sati noću, ali se i dalje osećate iscrpljeno, trebalo bi razlog umora da potražite kod lekara. Takođe, ako uz umor imate i neki od simptoma poput konfuzije, zatvora, nesanice, depresije, glavobolje, vrtoglavice ili naglog variranja u težini, potrebno je da što pre posetite doktora.

1. Celijakija. U pitanju je intolerancija na gluten, gde je jedan od simptoma, pored dijareje, anemije i gubitka težine, i osećaj stalnog umora.

2. Anemija. Jedan od najčešćih medicinskih razloga zašto se stalno osećamo umorno je anemija zbog nedostatka gvožđa. Javlja se kod jedne od 20 osoba, a može biti i češća kod žena koje nisu u menopauzi.

3. Sindrom hroniČnog umora. Ovaj sindrom je ozbiljan i odnosi se na umor koji traje najmanje šest meseci. Prate ga najčešće i bolovi u grlu, mišićima i zglobovima.

4. „Slip apnea“ sindrom. To je stanje prekida disanja u snu, koje dovodi do pada nivoa kiseonika u krvi. Ovaj sindrom dovodi do čestog buđenja i osećaja iscrpljenosti po ustajanju.

5. Hipotireoza. Osobe koje imaju premalo hormona štitne žlezde u telu osećaju se često veoma umorno, a od ostalih simptoma karakterističan je dobitak na težini i bolovi u mišićima.

6. Dijabetes. Umor je jedan od najčešćih simptoma dijabetesa na koji malo ko obraća pažnju. Od ostalih simptoma značajan je stalan osećaja žeđi, čest odlazak u toalet i gubitak na težini.

7. Mononukleoza. To je virusna infekcija, koja se najčešće javlja kod tinejdžera. Osim umora, simptomi su bol u grlu i otečene limfne žlezde. Iako bolest prolazi za najviše šest nedelja, umor može da traje i nekoliko meseci.

8. Depresija. Kao što može pacijenta da učini tužnim, depresija može i da mu „iscedi“ energiju. Može i da izazove probleme sa spavanjem, kada je umor još izraženiji.

9. Sindrom nemirnih nogu. Zbog ovog sindroma pacijenti su često budni noću, jer imaju neprijatne osećaje u nogama. Čak i kada spavaju, obično spontano tokom noći pomeraju noge, pa im je san vrlo lošeg kvaliteta.

10. Anksioznost. Povremeni osećaj anksioznosti je normalan, ali ako je to stalno, nekontrolisano osećanje, ima snažne posledice na dnevno funkcionisanje. Ovaj problem se zove generalizovani anksiozni poremećaj i procenjuje se da jedna od 20 osoba pati od njega.

Comments are closed.