Bolest se po nogama poznaje

Tags

,


Bolovi ili nesigurnost pri hodu mogu da ukažu na više oboljenja. Peckanje u nogama može da bude znak dijabetesa ili manjka vitamina B, ali i da ukaže na postojanje bolesti bubrega

Promene hoda, prebojenost noktiju i iznenadni bolovi u stopalima mogu da budu prvi znaci određenih bolesti: deformisan hod znak je dijabetesa, oticanje upućuje na probleme s visokim krvnim pritiskom, a na stopalima se vide i prvi znakovi melanoma ili mikropreloma.

Nokti upozoravaju na bolesti srca i pluća, a peckanje u nogama može da bude znak dijabetesa ili manjka vitamina B. Bol u nogama nemojte automatski pripisivati visokim potpeticama ili neudobnim cipelama. On može biti znak malog loma kostiju koji povećava rizik od osteoporoze.

Ako u nogama osećate peckanje, moguće je da imate dijabetes ili manjak vitamina B, ali i neke bolesti bubrega. Ako su nokti na nogama zaobljeni prema dole, znak su problema s plućima, srcem ili jetrom.

Žuti i zadebljali nokti obično su simptom gljivične infekcije, ali lekari upozoravaju da takvi nokti mogu da budu i znak reume ili plućnih bolesti. Beli nokti ukazuju na rizik od psorijaze.

Promena boje

Rejnaudova bolest ili stezanje malih krvnih sudova u prstima očitavaju se promenom boje u prstima. Oni mogu biti plavi, beli ili crveni i onda se vratiti u prirodnu boju kože. Češće, uzrok takvih promena je stres ili nagla promena temperature tela.

Crne tačke

Crne tačke na stopalima ne treba zanemariti jer mogu biti znak melanoma. Melanom se može pojaviti i ispod nokta i izgledati kao obična pigmentacija, upozoravaju stručnjaci. Iako stopala nisu mnogo izložena suncu, rak kože čest je na nožnim prstima, pa se preporučuje savetovanje kod lekara.

Bol u peti

Bol u peti, koji je obično najjači ujutru, ređe može da upozorava na tumor, infekciju kosti ili lom. Češće je prouzrokovan preteranim vežbanjem, artritisom ili neodgovarajućim cipelama.

Grčevi u stopalima

Nenadani i oštri bolovi u stopalima ili prstima na stopalima najčešće su znak umora ili preterane fizičke aktivnosti. Ipak, stručnjaci kažu da takvi grčevi mogu da budu simptomi nedostatka magnezijuma, kalcijuma i vitamina D, kao i znak dehidratacije i vrlo slabe cirkulacije.

GLJIVICE I MRLJE NA NOKTIMA

I izgled noktiju može da signalizira neka oboljenja:

Krti nokti – Ako vam nokti često pucaju i krti su, to može da bude posledica nedostatka gvožđa ili vitamina B.

Suvi nokti – Ukazuju na probleme sa štitnom žlezdom. Suva koža i neobjašnjivi početak gojenja su dodatni simptomi koji u ovom slučaju bude sumnju na poremećaj u radu štitnjače.

Žute mrlje – Otkrivaju gljivičnu infekciju, ali mogu da budu i znak psorijaze. To naraočito važi kada se mrlje pojave na nožnim prstima.

Smeđe ili crne prugice – Najčešće su posledice traume, udaraca u nokte, ali u vrlo retkim slučajevima reč može biti i o melanomu, karcinomu kože.

Žuti nokti – Kod žena najčešće požute od laka za nokte i upotrebe acetona. Ako ste sigurni da kod vas to nije slučaj, proverite da slučajno nemate dijabetes ili bolesti pluća.

Bele mrlje – Najčešće su simptom nedostatka cinka. U tom slučaju cink kao dodatak ishrani uzimajte mesec dana, a ako mrlje ne nestanu potražite pomoć dermatologa.


Comments are closed.