Lek i voda najbolji spoj Bilje i zdravlje

Tags

, , ,


Prilikom upotrebe antibiotika iz grupe tetraciklina trebalo bi izbegavati mlečne proizvode
Istraživanja pokazuju da mnogi pacijenti, umesto sa vodom, lekove piju sa onim što imaju na dohvat ruke – limunadom, čajem, mlekom, kafom… To nikako nije dobra navika, jer neke namirnice reaguju nekontrolisano na koktel hemijskih agensa, što može da bude opasno po zdravlje. Uz malo opreza možete izbeći te rizike. 

Pre nego što posegnete za nekim lekom ili preparatom minerala – proverite da li u kombinaciji sa bezazlenim doručkom može izazvati burnu reakciju. Mnogi recimo ne znaju da se antibiotici ne piju s mlekom. Prema podacima nemačkog Udruženja farmaceuta čak 315 sastojaka lekova reaguje na namirnice, pri čemu su te supstance sadržane u preko 5000 popularnih lekova, bilo da je za njih potreban recept ili ne. U kombinaciji sa “pogrešnom” hranom njihovo dejstvo se pojačava ili slabi, a u svakom slučaju negativno utiče na terapiju. 

Oprezno sa grejpfrutom

Početkom devedesetih slučajno je otkriveno ekstremno delovanje soka ovog voća. On sadrži bioflavonoide, koji pojačavaju dejstvo velikog broja lekova – čak do 300 posto i do tri dana! Ako se na primer sredstva protiv glavobolje ili antialergetici unose sa sokom od grejpfruta, to može izazvati poremećaje srčanog ritma ili ubrzan rad srca, dok sredstva za snižavanje pritiska deluju daleko jače nego inače, te u najgorem slučaju mogu da izazovu kolaps krvotoka. S jedne strane grejprut ima turbo-efekat na dejstvo lekova, ali sa druge umanjuje delovanje drugog važnog leka – antibebi pilule na primer. Zato bi osobe koje koriste pilule protiv začeća trebalo da izbegavaju unošenje velike količine ovog soka.
Bez mlečnih proizvoda

Antibiotici su lek izbora protiv bakterijskih upala. Ali, prilikom korišćenja antibiotika iz grupe tetraciklina trebalo bi izbegavati mlečne proizvode barem dva časa posle njegovog unošenja u organizam. Ova supstanca u kombinaciji sa kalcijumom iz jogurta, sira ili mleka stvara takva jedinjenja, koje organizam ne može da razgradi. To značajno smanjuje delovanje leka. Tako i mineralna voda bogata kalcijumom negativno utiče na dejstvo ovog antibiotika. Antibiotici koji koče delovanje enzima DNK-giraza ne smeju se kombinovati sa napicima koja sadrže kofein kao što su zeleni čaj, kafa, kola ili energetska pića, jer oni pojačavaju delovanje kofeina, izazivajući nervozu i lupanje srca. 

Bez konzervisane hrane

Protiv depresije se često prepisuju MAO-inhibitori koji blokiraju enzim monoaminoksidazu, koji razgrađuje određene neurotransmitere u mozgu, a upravo oni nedostaju depresivnim osobama. Pored toga, enzim MAO zadužen je za razgradnju hormona tiramina, koji se krije u mnogim vrstama sireva, trajnim kobasicama, konzervama ribe, proizvodima sa kvascem, u pivu, crvenom vinu i proizvodima od soje. Ove namirnice su zabranjene pacijentima koji uzimaju antidepresive! Naime suficit tiramina može izazvati visok krvni pritisak, pa čak i krvarenja u mozgu. Uz to MAO-inhibitori imaju dugotrajno dejstvo, pa reakcije na pomenute životne namirnice mogu da nastupe čak i mesec dana po prestanku terapije! 

Jače od gvožđa 

Budući da se gvožđe teško može nedoknaditi kroz ishranu, lekari često prepisuju tablete gvožđa. Ali one deluju samo ako se dva časa posle toga ne jede spanać ili pije crni čaj! Ti proizvodi sadrže oksalnu kiselinu koja sprečava apsorpciju gvožđa u crevima. Isto dejstvo imaju kafa, proizvodi bogati belančevinama, kao i preparati magnezijuma i kalcijuma. 

Roštilj oduzima dah

Ugljendioksidi koji se stvaraju prilikom pečenja mesa na roštilju mogu da smanje dejstvo mnogih preparata protiv oboljenja disajnih puteva kao što je astma ili hronični bronhitis. Pažnju treba obratiti i na upotrebu crnog bibera, jer sadrži piperin koji blokira razgradnju jednog uobičajenog agensa protiv astme, takozvanog teofilina.

Špargla može izazvati trombozu

Osobe koje zbog kardiovaskularnih oboljenja uzimaju antikoagulante moraju da vode računa o jelovniku: hrana sa velikom količinom vitamina K (kao brokoli, zelena salata, špargla) je zabranjena, jer slabi dejstvo leka. Nasuprot tome, velike količine belog luka sprečavaju stvaranje ugrušaka, dakle pojačava dejstvo leka, pa zato i sa tim treba biti oprezan.

Izbegnite rizike 

* Gazirani napici, biljni čajevi i voćni sokovi mogu da rastvore preparate koji nisu otporni na želudačne kiseline i neutrališu njihovo delovanje.
* Kada imate gorušicu, pomažu sredstva koja vezuju kiseline. Ako se ti preparati unose sa limunadom, oni mogu da povećaju koncentraciju aluminijuma u krvi, što u najgorem slučaju može izazvati grčeve, konfuziju i anemiju.
* Pazite kada lekove pijete sa kafom, kola pićima i čajem – jer antibiotici podstiču delovanje kofeina, a on opet slabi dejstvo neuroleptika (antipsihotika).
* Nikako uz lekove ne posežite za alkoholnim pićima, jer podstiču negativno delovanje mnogih lekova na jetru.

Comments are closed.