Tags

, , ,


Televizija je naprosto preplavljena reklamama za različite sprave tipa ništa ne radite, a mišići se sami zatežu, kao i oglasima za preparate čija konzumacija, navodno, na brz i lak način rešava problem prekomerne težine. Iako većina ljudi ne veruje u ove “alternativne” metode, u vreme proleća mnogi se, iz potrebe da što brže povrate svoj najbolji izgled, odlučuju da ipak kupe nešto iz (bogate) TV ponude. Pogrešno – pre svega, niko vam ne garantuje da će upotreba tih neverovatnih stvarčica zaista regulisati vašu težinu, vaš izgled i vaše godine: možete uludo potrošiti znatnu sumu novca i, u određenim slučajevima, ugroziti sopstveno zdravlje.

Sport koji vam predlažemo nije skup i ne zahteva specijalne dodatne rekvizite. Naravno, u pitanju je staro dobro hodanje.

Prema dosadašnjim istraživanjima, hodanje je višestruko zdravstveno korisno: ono, pre svega, predstavlja dobar kardiovaskularni trening, te smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka, artritisa i osteoporoze.

Pored ovoga, hodanje takođe povoljno utiče na redukciju stresa, umanjuje depresiju i poboljšava imunitet. Iako vam ritam života često ne dozvoljava da se posvetite laganom vežbanju i treniranju, treba imati na umu da ovakva ulaganja ne zahtevaju puno vremena, a da mogu puno da znače, pre svega kao prevencija mnogih bolesti.

Nije strašno ukoliko ste utvrdili da vam je kondicija u očajnom stanju – nema potrebe da se forsirate. U vežbe hodanja treba krenuti lagano: za one koji osećaju da su sasvim van forme, preporučuje se hodanje od po 30 min, tri dana nedeljno. Docnije se ova mera može povećati na jedan sat, pet dana u nedelji.

Hodanje ne mora biti dosadno: koliko će tih sat vremena biti sadržajno, zavisi isključivo od vas. Potrudite se da ne hodate uvek istom maršrutom, ponesite vokmen, ili (najlepše) povedite nekog sa sobom. Posle izvesnog vremena, kada uspostavite dnevni ritam hodanja, ono može da pređe u veoma prijatnu naviku, pa čak i hobi.