Tags

, , ,kompjutor-usporen


Svako želi brži PC ili prenosni računar, no to nije uvijek lako postići. Evo što sami možete napraviti kako biste ubrzali svoje mašine.

Oglasi:

1. Deinstalirajte nepotrebne programe

Računari često dolaze sa softverom koji nikad nećemo koristiti. Ono što je najgore je da se neki od tih programa pokreću prilikom paljenja računala i rade u pozadini čak i onda kada ih ne koristite. Da uklonite ove programe otvorite Control Panel i Programs, pregledajte listu instaliranog softvera i deinstalirajte sve što vam ne treba.

2. Onemogućite start-up programe

Ovo je za malo hrabrije korisnike. Kliknite na Start tipku i utipkajte msconfig. Pojaviće vam se System Configuration prozor. Kliknite na Services i potražite datoteke sa sumnjivim imenima i sumnjivim izvorima. Ostavite sve što se tiče Microsofta i dobro poznatih izvora kao što su Apple i Google. Možete ukloniti sav softver koji vam ne treba, čak i ako on dolazi od pouzdanog izvora. Primjerice, ne treba vam svaki put prilikom paljenja računara pokretanje i Adobe Readera. Njega ćete jednostavno pokrenuti onda kada vam zatreba za pregledavanje nekog PDF dokumenta. Kad promijenite nešto u System Configuration, trebate resetovati računar.

3. Očistite svoj desktop

Je li vaš Windows Desktop prepun datoteka? Ako je odgovor potvrdan, sigurno ste primijetili da vam računar radi sporije. Primjećujete li kako vam lampica hard diska učestalo svijetli dok čekate da računar odgovori na vašu komandu? Na radnoj površini držite samo “shortcuts” datoteke. Najbolje je da s radne površine datoteke prebacite u My Documents ili u neku od mapa koje ste tamo kreirali. Tu prebacite datoteke s radne površine, a na desktopu možete samo ostaviti shortcuts.

4. Očistite viruse, spyware i adware

Antivirusni programi takođe usporavaju brzinu računara, a nisu vam potrebne sve njihove opcije. Stručnjaci kažu kako bi vam puno pomoglo da naučite sigurno surfati, izbjegavati nepoznate datoteke, skočne prozore i izbjegavati otvaranje linkova s nepoznatih mail adresa. Često puta su spyware i adware programi kreirani na način da prikupljaju informacije o korisnicima kako bi im kasnije mogli isporučiti ciljane oglase u skladu s njihovim preokupacijama. Za razliku od virusa, to obično nisu zloćudni programi. Oni se samo pritaje u računarskoj memoriji. No, povremeno skeniranje računara u potrazi za virusima, spyware i adware programima je dobar način da minimizirate rizike i osigurate da vam računar nesmetano radi.

5. Skenirajte Windows System u potrazi za greškama

Najveći problem kod hard diska su bugovi u operativnim sustavima, statički elektricitet, nestanci struje, greške u RAM podacima, a kod korisnika Windowsa s vremenom jednostavno dolazi i do propadanja sistema. Korisnici često na svome računaru instaliraju nepotreban softver koji im zatrpava hard disk i time dovode do usporavanja. Čak i redovno ažuriranje softvera koji vam je potreban zagušuje računar. Premala količina RAM memorije, kao i manjak mjesta na hard disku takođe značajno usporavaju računar. S vremenom programi postaju sve zahtjevniji, a internet stranice koje posjećujemo sve “teže”, pa je i to razlog zašto se nekad brzi kompjutori više ne čine tako brzima. Jedna od stvari koju možete napraviti je da skenirate svoje računalo u potrazi za greškama u Windowsima. Koristite alat pod nazivom System File Checking koji će ispitati sve datoteke koje su se promijenile, koje su u konfliktu s drugima ili jednostavno ne rade kako treba.

6. Defragmentirajte disk

Šta više programa i informacija trpate u računar, vjerovatnije je da će Windowsi dijelove istog programa smjestiti na različite lokacije vašeg hard diska. Ovakvih dijelova može biti na stotine, ovisno o tome koliko memorije imate. Defragmentiranjem diska sve te informacije prikupljaju se na jedno mjesto. Rezultat toga je brži rad računara. Prije nego krenete u defragmentaciju, obavezno napravite sigurnosnu kopiju vašeg rada (backup) i smjestite je na drugi računar, hard disk ili CD. Takođe pazite da ne ostanete bez napajanja tokom defragmnentacije. Ako se to dogodi, imaćete više problema nego da niste defragmentirali disk.

7. Automatizujte ažuriranja

Ažuriranja (update) mogu biti vrlo zamorna. Lako je kliknuti na “Remind me later” kako bi vas sistem kasnije opet upozorio, osim ako ste toliko frustrirani s računarom da ste konačno odlučili potrošiti cijelo poslijepodne da obavite sva važna ažuriranja i instalirate sve “zakrpe” koje su vam potrebne. Ovo lako možete riješiti na način da kliknete na My Computer, pa Properties i zatim na Automatic Updates. Uvjerite se da su vrijednosti postavljene na Download i Install Automatically.

8. Podesite vizuelne efekte

Windowsi vam daju mogućnost dodavanja brojnih vizuelnih efekata uključujući i animirane “prozore”, animirane mape ili iščezavajuće izbornike. Ako nemate dovoljno memorije, ovi efekti mogu značajno usporiti vaš računar. Podešavanjem vizualnih efekata (ovisno o verziji Windowsa koju koristite) možete spriječiti usporavanje rada računara.

9. Obavite neke nadogradnje računara

Ako volite igrati računarske igre, investicija od 1.000 kuna u grafičku karticu može vam značajno uštedjeti vrijeme i živce. Moraćete se malo poigrati s matičnom pločom, ali na internetu imate mnoštvo uputstava kako to napraviti. Jedna od najefikasnijih metoda da ubrzate rad svog računara (koja takođe zahtijeva da malo petljate po komponentama) je da dodate više RAM-a (Random Access Memory). Za manje od 80 KM možete kupiti sasvim solidnih 4 GB RAM-a. Imate li manje od 2 GB RAM-a na računaru (pogledajte na My Computer > Properties), nadogradnja vam ne gine.

10. Očistite historiju pretraga interneta, smeće i sl.

U bilo kojem pregledniku koji koristite, primjerice Google Chrome ili Mozilla Firefox, potražite način kako ćete očistiti privremene datoteke kao što su cookies, cache, historiju downloada, povijest pretrage interneta i sl. U Google Chrome to ćete pronaći pod Clear Browsing Data. Možete takođe iskušati i neki od programa kao što je CCleaner od Piriforma. Ovaj besplatni program će ukloniti privremene datoteke sa svih vaših preglednika koje imate instalirane na računaru, kao i u Registry centru , kako bi vaš PC bio brži.