Tags

, ,zena-pred-ogledalom
Nova američka studija otkrila je, između ostalog, da će muškarci s manjim testisima vjerojatnije biti uključeni u brigu oko djece. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Emory u Atlanti otkrili su da niže razine testosterona mogu potisnuti želju muškarca za seksom, pa će svu energiju usmjeriti na njegu i brigu oko djece.

A što veličina drugih dijelova tijela može otkriti o zdravlju:

Male uši
Mogu biti atraktivnije, ali zapravo ukazuju da ste skloniji ekcemima i bolesti bubrega.
Male uši često znače i manji slušni kanal (od vanjskog do srednjeg uha), pa su i šanse za razvoj ekcema veće. Slušni kanali obloženi su kožom koja može biti sklonija ljuskanju (otitis externa).
Ako imate male, nisko postavljene uši, ispod razine očiju, to često ukazuje da imate problema s bubrezima. Nitko ne zna zašto.

Duži jezik
To bi moglo značiti da ste skloniji opstruktivnoj apneji za vrijeme spavanja. Ovo stanje uzrokuje prekid disanja tijekom spavanja, a pogađa oko četiri posto sredovječnih muškaraca i dva posto sredovječnih žena.
Ako imate veliki jezik ili velike krajnike, oni mogu blokirati dišne putove dok spavate. U blažem slučaju izazivaju hrkanje, a u težem mogu zaustaviti disanje do 30 sekundi.

Veliki bokovi
Povezani su s gubitkom pamćenja. Znanstvenici s Northwestern Universityja u Chicagu proučavali su oblike tijela i pamćenje ispitanih osoba. Rezultati testa provedenog na gotovo 8.750 žena u postmenopauzi u dobi od 65 do 79 godina pokazuju da one s većim bokovima imaju slabije pamćenje.
Znanstvenici nagađaju da naslage masti pridonose kognitivnim problemima ograničavajući protok krvi u mozgu.
Međutim imaju li tendenciju nakupljanja masnoće oko bokova, a ne oko trbuha, mogle bi biti zaštićenije od dijabetesa i srčanih bolesti.

Dugi prsti
Povezani su s rakom prostate i depresijom. Znanstvenici sa Sveučilišta u Warwicku i Instituta za istraživanje raka promatrali su ruke 1.500 oboljelih od raka prostate i 3.000 zdravih muškaraca. Otkrili su da muškarci čiji je kažiprst duži od prstenjaka imaju znatno manju vjerojatnost da će oboljeti.
Smatra se da su izloženi manjoj količini testosterona prije poroda, što dovodi do razvoja dužeg kažiprsta. Manja količina testosterona može ih kasnije zaštititi od bolesti (koja se hrani testosteronom).
Istraživanje na Sveučilištu u Alberti pokazuje da su muškarci s relativno dužim kažiprstom u odnosu na prstenjak skloniji depresiji. Depresija je povezana s nižim razinama testosterona kojima su izloženi u maternici.
Zanimljivo da je studija na Sveučilištu Liverpool pokazala da djeca s autizmom imaju znatno duži prstenjak od kažiprsta, što je povezano s visokim razinama testosterona prije rođenja.

Tanka bedra
Danska studija provedena na gotovo 3.000 muškaraca i žena je pokazala da su ljudi s tanjim bedrima skloniji srčanim bolestima i preranoj smrti. Mala mišićna masa na ovom području mogla bi utjecati na osjetljivost na inzulin i biti krivac za spomenuti faktor rizika.

Krupne oči
Povezuju ih s kratkovidnošću. Lijepe su, ali velike oči mogu značiti da ćete se morati osloniti na naočale. Ako je promjer vaših očiju i za jedan milimetar dulji od 24 mm, vjerojatno ćete biti kratkovidni. Ako je oko normalne veličine, svjetlo će biti jasno usmjereno na stražnji dio oka. Međutim, ako je i milimetar duže od normale, svjetlo će se fokusirati nekoliko milimetara ispred mrežnice (a tu se obrađuje slika).

Kratke noge
Duge noge mogu ukazivati ??na manji rizik od dijabetesa tipa 2, pokazuje istraživanje provedeno na Sveučilištu u Bristolu. Pokazalo se da je za svakih dodatnih 4,3 cm smanjen rizik od bolesti.
Ako je vaša majka bila pothranjena kad ste bili u maternici, možda baš zato imate kraće noge. A budući da ste se u maternici prilagodili manjoj količini energije, gušterača (koja izlučuje inzulin) se ne može dobro nositi s relativno normalnom količinom masti i ugljikohidrata nakon rođenja. Stoga je i veći rizik od bolesti poput dijabetesa tipa 2 u srednjim godinama.

(Doznajemo.com/Magazin.hr/DailyMail)