Tags

, , ,


Šta nikako ne smete da radite s namirnicama u frižideru

Šta nikako ne smete da radite s namirnicama u frižideru 
  Ilustracija (sxc.hu)

Svako želi da mu se namirnice u frižideru ne pokvare i da ne šire neprijatne mirise.

Međutim, mnogi od nas greše prilikom slaganja namirnica.

Proverite da li je ispravan način na koji slažete namirnice i tako sačuvajte svoje zdravlje.

Mirisi u frižideru 

Neugodni mirisi prvi su znakovi da u frižideru nešto nije u redu, odnosno da imate hranu kojoj unutra nije mesto. Ako problem nije u tome, znači da niste poklopili ili pokrili hranu koju čuvate, poput ostatka ručka. Brzinski način za čišćenje i rešavanje neugodnih mirisa je da police obrišete mešavinom praška za pecivo i vode.

Bakterije

Mikrobiolog Lisa Jakas kaže kako često imamo naviku da u frižider stavljamo neoprano povrće i tako širimo bakterije. U jednom istraživanju ove godine testirano je 14 područja, a među najgorima je bio ormarić za držanje raznih namirnica. Tamo su nađeni plesni i salmonela. Pri vrhu liste bilo je i mesto na kojem se čuva meso. 

Koje namirnice ne smeju biti zajedno

Namirnice koje sadrže etilen poput jabuka, avokada, manga ili paradajza i breskvi ne bi smele biti u blizini onih koje su na njega osetljive. To su brokuli, šargarepa i lisnato povrće, jer etilen ubrzava njihovo dozrijevanje pa će brže propasti. 

Gde stavljate mleko i meso?

Možda niste znali, ali meso treba držati na donjim policama, jer je tamo hladnije. Takođe ćete sprečiti da sokovi iz mesa kaplju po ostaloj hrani ako ste ga iz mesare doneli u papiru. Još je jedna greška mleko ili jaja držati u vratim frižidera, jer je tamo pak najviša temperatura pa će se takođe pre pokvariti.

Sir

Ponekad se na siru ulovi malo plesni i možemo ga jesti nakon što to odstranimo. No nemojte da rizikujete ako vidite da su plesni potpuno prekrile sir. Ako ste i inače zaboravni pa hrana u frižideru ostaje duže nego što bi trebalo, označite posude i neka budu prozirne da uvek možete videti šta je unutra.

Svežina hrane

Iako vam se čini da je proizvod dobar, nemojte ga koristiti nakon isteka roka trajanja, a meso i slične namirnice uvek pomirišite i proverite pre pripreme, jer se, uprkos datumu, mogu pokvariti.

autor: MP izvor: Tportal/Novi magazin