5 razloga zašto bi trebalo izbegavati žitarice

Codruta Marin

Trenutno se vode mnoge debate o tome da li su žitarice zdrave ili ne. Odlučili smo da Vam olakšamo i prezentujemo pet solidnih razloga zašto bi trebalo izbegavati žitarice u svakodnevnoj ishrani.

Vaše telo nije naviklo na njih koliko je na druge grupe namirnica

Statistika: ljudsko telo i mozak se razvija najmanje 2,6 milijardi godina, dok je moderni homo sapiens prisutan samo 200,000 godina tog vremena. Agrikultura odnosno poljoprivreda se pojavila pre otprilike 10,000 godina što znači da Vaše telo ima stotine hiljada godina iskustva u preradi mesa i korena, i samo nekoliko hiljada godina u preradi na primer kukuruza.

Problemi sa glutenom

Postoje argumenti da su se ljudi za deset hiljada godina uspeli adaptirati na promene u ishrani (doduše prilično brzo, posebno u poslednjih nekoliko stotina godina). Opet, postoje naučna istraživanja koja pokazuju da najmanje 6% američke populacije ima neku vrstu preosetljivosti na gluten, što nas dovodi do procene da 10% od ukupne svetske populacije pati od blagih do ozbiljnijih alergija na gluten. Odvikavanje od konzumiranja pšenice čini čuda i za one koji ne poseduju određenu netoleranciju prema žitaricama. Razmislite o sledećem: čak i ako bi mogli da je konzumiramo, zar ne bismo voleli da živimo najbolje što umemo?

Hranljive materije

Verovali ili ne, ali žitarice nisu toliko bogate hranljivim materijama kao ostale grupe namirnica. Na primer, najviši izvor magnezijuma se nalazi u povrću dok se se celo zrno nalazi na četvrtom mestu posle orašastih i morskih plodova. Gvožđe se nalazi takođe u povrću a vitamin B u mesu.

Dakle, ako Vaš organizam može apsorbovati sve neophodne vitamine iz mesa, povrća i orašastih plodova iz kog razloga su nam potrebne žitarice? Da li je to zbog ukusa možda?

Stvara zavisnost

Što nas dovodi do sledećeg problema. Svako ko je pokušao da se odvikne od konzumiranja žitarica je u jednom trenutku preživljavao klasične krize koje nastupaju kad pokušavate da se rešite neke zavisnosti. Čini se da žitarice više pripadaju nekim “drogama” nego nekoj grupi namirnica, poput šećera. Naše telo žudi za osećanjem sitosti i neprekidno se vraćamo po još i još. Ne znam za Vas, ali ja svakako ne bih volela da budem držana na uzdama od strane sopstvene hrane.

Žitarice svakako nisu ono što su nekad bile

Trošimo ih više nego ikad. Sumnjam da su naši preci konzumirali više od jednog hleba mesečno, i bez ikakvih sumnji potrošnja je sigurno bila sezonskog karaktera. Pored toga, pre industrijske ere žetva je omogućavala da žitarice „odstoje“ na polju i po nekoliko dana, što je omogućilo da iste proklijaju. Klijanje povećava sadržaj mnogih vitamina, razbija fitinske kiseline koje su uglavnom uzročnici sindroma izlivanja crevnog sadržaja.

Ukoliko Vas gore navedeni razlozi nisu uverili da izbacite žitarice iz ishrane, najnovije istraživanje pokazuje da žitarice mogu izazvati bolesti mozga kao što je demencija, ADHD, anksioznost, depresija i još mnogo toga.

Da li smo Vas uspeli ubediti da promenite mišljenje o žitaricama?

=-=-=-=-=
Powered by Blogilo