Opomena iz trbuha i creva
Piše: Vukosava Stevanović, apotekar

Malo je onih koji znaju da građa želuca i creva, kao i sokovi koji se luče, osim za varenje i apsorpciju hrane imaju i značajnu odbrambenu ulogu. Najverovatnije zbog te neupućenosti mi se svakodnevnim ponašanjem, od ishrane, preko ispijanja raznih napitaka, pa do nekontrolisane upotrebe lekova, nemarno odnosimo prema organima za varenje.
Trebalo bi posebno da se ima na umu da od lekova antibiotici izazivaju poremećaja crevne flore, a da antireumatici oštećuju sluzokožu tako da bi trebalo da budemo obazrivi ako koristimo ove medikamente u samolečenju.
Jedan od značajnih simptoma poremećaja u organima za varenje je proliv. On prati i opominje da nešto nije u redu celog života.
Raznovrsnost bilja, voća i povrća koje je narod koristio za lečenje proliva ukazuje važnost ovog problema.

DUNJA (CYDONIA OBLONGA)
Reč je o jednom od omiljenih narodnih lekova protiv proliva ili dijareje. Protiv upale želudačne i crevne sluzokože i za ublažavanje proliva koristi se kuvana dunja, a čaj od lista dunje da se zaustavi dijareja.
Obilje vitamina C, kalijuma, natrijuma, cinka, bakra, mangana, fluora, tanina, organskih kiselina, a posebno pektina i sluzi opravdava dugogodišnju upotrebu dunje i narodno poverenje u njenu lekovitost.

ŠIPURAK, DIVLJA RUŽA (ROSA CANINA)
Šipurak je lekovita biljka poznata po obilju vitamina C, a značaj podatak je da se kuvanjem on ne gubi. Korišćenjem ovog čaja u terapiji nadoknađuje se tečnost i sprečava dehidratacije. Sastojci ploda šipurka u kojima ima i pektina, tanina, voćnih kiselina, pigmenata (karotinoida, flavonoida, antocijana) blagotvorno deluju na sluzokožu oragana za varenje.

NAR (PUNICA GRANATUM)
Reč je o veoma cenjenom narodnom leku protiv proliva i grčeva u trbuhu. Osim tanina i pektina obiluje fosforom, kalijumom, kalcijumom, vitaminima B1, B2, B3 (niacin), B6 i B5 (pantotenska kiselina). Zbog blagotvornog delovanja nara na organe za varenje preporučuje se rekonvalescentima, trudnicama deci i starim.

DUD (MORUS ALBA, MORUS RUBRA, MORUS NIGRA)
Čaj od lista duda koristi se u narodnoj medicini protiv proliva i šećerne bolesti. Plodovi duda (češće crvenog i crnog nego belog) upotrebljava se protiv proliva i da se otklone tegoba onih “slabog želuca”.

DREN (CORNUS MAS)
Obilje tanina i pektina, koji blagotvorno deluju na sluzokože želuca i creva, razlog su velike popularnosti drenjina u narodu. Sok, džem, čaj i ostali proizvodi spremljeni od drenjina su dobro poznati narodni lekovi protiv proliva i drugih bolesti organa za varenje. Nekada su oni bili obavezni u svakoj kući u kojoj su bila mala deca i stari. Koristili su ih kako za prevenciju tako i za lečenje, međutim, sada je ovaj plod gotovo zaboravljen.

KUPINA (RUBI FRUTICOSI)
Listovi kupine obiluju taninima i koriste se kao čaj protiv proliva pa čak i krvavih. Duža upotreba preporučuje se i u slučaju oštećenja sluzokože želuca praćene krvarenjima. Plodovi kupine su dobra hrana za one sa nervoznim i osetljivim želucem a korisni su i kao preventiva protiv različitih želudačnih tegoba. Trebalo bi da se ima na umu da gajena kupina, koja se najčešće prodaje na pijacama, ima manje tanina pa je i njeno lekovito delovanje slabije.

HRAST (LjUERCUS)
Kao lek se upotrebljava mlado lišce i mlada kora. Sakupljaju se u proleće, a plod hrasta (žir) ujesen. Čaj od mlade hrastove kore koristi se za grgljanje kod upale grla i protiv promuklosti. A, pripremljen sa vinom i medom protiv povraćanja i proliva.

STEŽA, TRAVA OD SRDOBOLJE, PETOPRSTA (POTENTILLA TORMENTILLA)
Za lek se koristi koren (sakuplja se dok biljka cveta) a upotrebljava da se zaustave krvavi prolivi. Obilje tanina (18-30%) i biljnih boja (oko 18%) opravdava upotrebu ove biljke protiv proliva.

PETROVAC (AGRIMONIA EUPATORIA)
Za lek se koriste listovi ili cela biljka a upotrebljavaju za lečenje katara želuca i proliva. Petrovac obiluje taninima i bogat je organskim kiselinama (nikotinskom, palmitinskom, stearinskom i silicijumovom), vitaminima C, B i K i flavonoidima (apigeninom, kvercetinom i dr.).
Ovakav sastav opravdava upotrebu u narodnoj medicini za lečenje proliva, ali se lekovite osobine istražuju i proverava narodna upotreba u i kod drugih oboljenja.

ŠTA KAŽE NAUKA?
Farmakognozija (bavi se izučavanjem sastojaka lekovitog bilja)je potvrdila da su biljke koje se u narodnoj medicini koriste protiv proliva bogate taninima i da imaju adstringentno (stežuće), antiseptičko i antiinflamatorno (protivupalno) delovanje. Tanini, koji su osim sluzi i pektina važni sastojci biljaka korisnih u terapiji proliva, veoma su složena polifenolska jedinjenja oporog ukusa. Zbog taloženja belančevina i mukopolisaharida sluzokože izazivaju osećaj stezanja i mogu da se nađu u svim delovima biljke (koren, rizom, kora, list, plod).
Bez obzira na to što narodu nije bio poznat sastav biljaka prepoznao je korisne osobine tanina, odnosno biljaka koje ga sadrže. Novijim istraživanjima je utvrđeno da tanini deluju i antivirusno, što je još jedna potvrda opravdanosti upotrebe biljaka bogatih taninom u lečenju proliva. Ispitivanjima uloge taninskih biljaka kao sredstava protiv krvarenja otkrivena je uloga elagnih tanina u sprečavanju krvarenja. Mehanizam zaustavljanja krvarenja zasniva se na tome da elagna kiselina stvara kompleks koji skraćuje vreme krvarenja. I ostali lekoviti sastojci (flavonoidi) samo upotpunjuju delovanje ovih biljaka.

SAVET PLUS:
Proliv, kao simptom, može da bude posledica različitih oboljenja i vrlo je važno da se obratite lekaru, ako se uz pomoć blagih biljnih sredstava brzo ne otklone problemi.

=-=-=-=-=
Powered by Blogilo