Bićete deblji bez doručka

Gojazan čovek nije srećan čovek. To pokazuju istraživanja po kojima je 78.7% gojaznih sklono depresivnim raspoloženjima, a čak 60% se mora prepisati antidepresivna terapija. Podaci nisu ni malo ohrabrujući.

U prvi red borbe protiv nagomilavanja masnog tkiva staju redovni obroci. Najčešće ponosne izjave su: “Ne večeram, jer je to zdravije”, “Ne jedem meso”, “Svakog dana pojedem više od kilograma voća” ili “Ujutru jedem samo voće!”. Na ovo poslednje treba posebno obratiti pažnju…

Svaka masna ćelija perfektno funkcioniše. Ima svoj red i pravila po kojima živi i radi 24h dnevno. Ona proizvodi, čuva, a po potrebi oslobađa rezerve goriva kako bi naše telo snabdevala dnevnom dozom energije. Dakle, masno tkivo je od vitalnog značaja za organizam, ali samo u određenom procentu. Svaki višak je štetan.

Da bi masne ćelije pravile rezerve, moramo jesti kako bi one iz krvi uzimale šećere i kiseline od kojih se, zahvaljujući vrednim enzimima, proizvode trigliceridi. Ovi veliki molekuli, skladište se u masnim ćelijama. Celom ovom akcijom rukovodi insulin, hormon koga luči pankreas.

Kako to praktično izgleda? Nije potreban ceo obrok. Dovoljno je da uzmete zalogaj i da pankreas počne da luči insulin. Masne ćelije dobijaju komadu “Skladišti! Stvaraj masti!”, pa i počinju sa skladištenjem masti i sva vrata ćelije se zatvaraju. Nema potrošnje. Kada preskočimo doručak, ili još gore, popijemo “na prazan želudac” kafu sa šećerom, zaključavamo sva vrata na masnim ćelijama i one skladište i čuvaju rezerve.

Ujutru nam je nivo šećera u krvi nizak i, iako možda ne osećamo glad, naše telo je spremno da uzme hranu, pa i luči supstance koje pomažu varenju i aktivira mehanizme koji služe stvaranju energije za srce, pluća i mozak. Tako da, kada izbegnete doručak, sve što kasnije unesete (pa makar to bila jabuka), vaše ćelije višestruko koriste, čuvaju i skladište, metabolizam se uspori. I tako svaki dan, i napravićete od svojih dragih masnih ćelije velika skladišta.

Ako postoji navika, postoji i “odvika”. Naučite svoje telo na redovan unos obroka (idealno je 3 na dan od 8-20h, sa pauzom od 4 sata između obroka), a naročito je važno da do 14h uneste najveći deo hranljivih supstanci. Tako ste sebi dali velike šanse da živite bez viška kilograma, a vašem organizmu miran i nesmetan rad. I sve to prati nezamenljiv osećaj zadovoljstva.

*Izvor: http://www.bizlife.rs

=-=-=-=-=
Powered by Blogilo