PO NJIMA SU DOBILI IMENA …
 • DŽON MONTEGJU IV VOJVODA OD SENDVIČA (1718 – 1792) – Pored nekih osobina, lord Sendvič je bio strastan kockar. Kada bi zaseo da pika karte, ne bi prekidao partiju ni za živu glavu. Kada bi ogladneo, zatražio bi od sluge da mu između dve kriške hleba stavi parče mesa. To bi pojeo ne trepnuvši, baš kao što mi danas smažemo sendvič i ne razmišljajući o tome ko mu dade takvo ime.


 • KAPETAN ČARLS C.BOJKOT  (1832 – 1897) – Nalazio se u službi vojvode od Erna sa zadatkom da od siromašnih Irskih seljaka – zakupaca ubira neopravdano visoke dažbine. Njegove zahteve su seljaci tiho i mirno ignorisali – bojkotovali. (Ovde kod nas u Srbiji ovo se danas kaže – dinkićevali su ga)


 • LUJ BRAJ (1809 – 1852) – Nesrećnim slučajem Braj je oslepeo već u trećoj godini. Naučio je da čita iz veoma nepraktičnih i glomaznih knjiga u kojima su slova bila uveličana i ispupčena. Već sa 15 godina osmislio je sistem pisanja i čitanja pomoću ispupčenih tačkica. To je Brajova azbuka, koja se i danas upotrebljava.


 • RUDOLF DIZEL (1858 – 1913) – Nemački inženjer koji je radio u Krupovoj fabrici, uspeo je da konstruiše motor sa unutrašnjim sagorevanjem, baziran na kompresionom paljenju, a koji koristi jeftiniji naftin derivat nego što je to benzin. Zako dobismo dizel motore.


 • ŽOSEF GILJOTIN (1738 – 1814)  – Ovaj poznati pariski lekar i poslanik u Parlamentu nije konstruktor poznate Giljotine. On se samo zalagao za to da se ovaj ‘humaniji’ metod izvršavanja smrtne kazne uvede umesto vešanja ili odsecanja glave mačem. Giljotinu je osmislio Dr. Antoan Luj, a napravio Tobias Smit. 


 • KAPETAM VILIJAM LINČ (1742 – 1820) – Pošto mu je dodijalo haranje jedne bande razbojnika u okrugu Pitsilvanije, u američkoj državi Virdžiniji, Linč je uzeo zakon u svoje ruke i uhvatio i kaznio (naravno linčovao) bandite.


 • ŽAN NIKOT (1830 – 1897) – Dok je boravio u Portugalu, francuskom ambasadoru nikotu dospela je u ruke biljka duvana. Preneo ju je u svoju otadžbinu, gde je kasnije veoma uspešno poslovao duvanom i naravno – nikotinom.


 • MAJOR VIDKUN KVINSLING (1887 – 1945) – Posle okupacije Norveške od strane fašističke Nemačke u II svetskom ratu, Kvinsling je, kao vođa omražene stranke Nacionalnog jedinstva, postavljen na čelo zemlje. Njegovo prezime postalo je sinonim za sve domaće izdajice koje se stavljaju u službu okupatoru svoje zemlje.


 • ANTON ŽOZEF SAKS (1814 – 1894) – Nastavljajući tradiciju svoga oca, koji je u Briselu imao radionicu muzičkih instrumenata, Saks je konstruisao nekoliko instrumenata, od kojih je najpopularniji postao Saksofon.


 • ETIJEN DE SILUET (1709 – 1767) – Pokušavajući da ponovo postavi na noge  rastom opustošenu francusku privredu, ministar Siluet je zaveo izuzetno visoke poreze, koji su, za divno čudo, najviše opterećivali bogatiji svet. U roku od osam meseci, bio je primoran da podnese ostavku. Ime mu je uskoro postalo sinonim za promašene, prazne pokušaje i stvari, kao što je svet iluzija i senki – silueta.


    DODATAK

    Za vreme komunizma u Jugoslaviji, obično se najviše klicalo ‘Tito, Partija’. Ako ste se pitali kako je nastala ova parola, evo odgovora.
    Tito je bio na radnoj akciji u poseti akcionarima. Uveče, jedna od zabava bila je i igranje flipera. Tako je i Tito odlučio da pokaže svoje znanje. Uhvatio je fliper, osvojio puno bodova i dobio bonus partiju. Kada su to videli akcionari okupljeni oko njega, odmah su u oduševljenju počeli da skandiraju: ‘TITO, PARTIJA’.
    Eto, tako nastade jedna od najpoznatijih parola toga doba.

=-=-=-=-=
Powered by Blogilo