ISTRAŽIVANJE – TALENAT SE KRIJE U PRSTIMA
    Verovatno sve roditelje zanima da li će, kada pođe u školu, dete biti dobar matematičar ili talentovani umetnik u nekoj oblasti? Verovali ili ne, odgovor na ovo pitanje može da se nađe u dužini detetovih prstiju na rukama. Barem ovako tvrde britanski naučnici.
    Grupa britanskih naučnika ustanovila je metod za brzo rešavanje ove roditeljske dileme. Oni tvrde da postoji brz i jednostavan način da svaki roditelj otkrije prave sklonosti svoga deteta, jer postoji jasna veza između hormona u telu trudnice, dužine prstiju na rukama njenog budućeg deteta i talenta ili sklonosti koje će ono razviti tokom života. Naučnici su takođe otkrili da testosteron igra značajnu ulogu u razvoju onih delova mozga koji su zaduženi za sklonost ka matematici, dok je estrogen presudan za razvoj verbalnih sposobnosti. Budući da ti hormoni istovremeno utiču na rast prstiju na rukama, posebno domalog prsta i kažiprsta, njihova dužina ukazuje na buduće sklonosti deteta, ističu britanski naučnici koji su ovu svoju teoriju proverili na grupi od sedamdeset petoro dece.
    Poredeći dužinu njihovih prstiju sa uspehom u školi, oni su ustanosvili da se deca sa domalim prstom dužim od kažiprsta, bolje snalaze u prirodnim naukama, posebno matematici, a da su njihovi vršnjaci koji imaju duži kažiprst talentovani za književnost i jezike. Međutim, njihovo istraživanje se nije ovde završilo. Oni sada pokušavaju da naučno dokažu vezu između dužine ovih prstiju, razvoja određenih oblasti u ljudskom mozgu i budućeg razvoja seksualne orijentacije, talenta za sport ili muziku.

=-=-=-=-=
Powered by Blogilo