Sve što ste znali o higijeni je pogrešno


Sve što ste znali o higijeni je pogrešno

Ma koliko brinuli o čistoći, vaše higijenske navike su verovatno mnogo gore, nego što mislite. Iako ova lista ne “pokriva” baš sve načine na koje je vaš život preplavljen mikroorganizmima, neke navike bi verovatno trebalo da promenite. 

 Arlington County / Flickr.com
Arlington County / Flickr.com

Predstavljamo vam neke od njih.

Antibakterijski sapun nije efikasan kao što mislite

Antibakterijski sapuni sadrže hemikaliju trklosan koja dokazano menja hormone kod životinja, a postoji osnovana sumnja da se isto dešava i kod ljudi.

Triklosan se nalazi u oko 75 odsto antibakterijskih sapuna, kao i u nekim sredstvima za čišćenje i pastama za zube. Bez obzira na to, dokazano je da antibakterijski sapun nije ništa efikasniji od običnog u sprečavanju zaraza.

Pranje odeće možda uklanja mrlje, ali ne i bakterije

Istraživanje koje je sproveo dr Čarls Gerba, profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Arizoni pokazalo je da pranje veša u mašini može preneti oko 100 miliona bakterija ešerihije koli u vodu, koje se zatim prenose i na sledeću turu veša.

Naime, na svakom donjem vešu nalazi se oko desetine grama fekalija. Kako bi se rešio ovaj problem, trebalo bi da perete veš na 90 stepeni Celzijusa i sušite ga odmah pošto se program pranja okonča.

Verovatno mnogo vremena provodite u najprljavijem delu kuće

gilliu00_ / Flickr.com
gilliu00_ / Flickr.com

U kupatilima se nalazi oko dva miliona bakterija na svakih šest centimetara kvadratnih prostora, dok na tolikom prostoru u sudoperi živi i do 500.000 mikroba.

Ajlin Abruzo, direktor infektologije u bolnici u Bruklinu tvrdi da je sudopera manje čista od wc šolje, a potapanje tanjira u istu može dovesti do gomilanja bakterija na sudovima. Slično je pokazala i jedna studija na Harvardu.

Povlačenje vode u toaletu nije dovoljno

Povlačenjem vode iz vodokotlića fekalne materije počinju da se šire vazduhom. Ako vam se u blizini šolje nalazi i umivaonik sa četkicama za zube, velika je verovatnoća da je potpuno prekriven bakterijama.

Neke od njih “prelete” i do dva metra. Zato držite vašu četkicu u ormariću.

Brišite ruke papirnim ubrusima

 Brett Jordan / Flickr.com
Brett Jordan / Flickr.com

Dr Rodni Li Tompson, epidemiolog Mejo Klinike zaključio je da su papirni ubrusi čistija opcija u odnosu na sušilice za ruke, a koriste i manje energije za isti efekat.

Naime, pošto papir brzo osuši vaše ruke, bakterije nemaju vremena da se “zalepe” za vlagu.

Zubna proteza je užasnija nego što se čini

Istraživači sa Stomatološkog instituta UCL Istman pokazali su da 67 odsto testiranih zubnih proteza njihovih ispitanika ima kvasce, dok oko 50 odsto ima previše bakterija.

Pravilo pet sekundi ne postoji

Pravilo “pet sekundi” koje se odnosi na to da predmeti koji padnu na zemlju mogu da se pokupe bez posledica u roku od pet sekundi, jednostavno nije istinito, kaže dr Roj M. Galik, načelnik odeljenja za infektivne bolesti Medicinskog fakulteta Veil Kornel.

Prema studiji koju su sproveli stručnjaci Klemson univerziteta, 99 odsto bakterija prenese se istog trenutka kada predmet, ili hrana dotaknu pod.

Neki podovi su opasniji od drugih, naročito vlažni i prekriveni tepisima.

Ne čistite pupak koliko bi trebalo

Istraživači su otkrili da u pupku postoji čak 2.368 vrstas bakterija, od kojih je 1,458 potpuno nepoznato nauci. Što je najgore, verovatno ih ima mnogo više, budući da su ovo uzorci koji su uzeti od svega 60 ljudi.

U ovoj studiji, kod jednog čoveka u pupku je pronađena bakterija za koju se ranije mislilo da postoji samo u tlu Japana.

Svakodnevno pranje kose nije poželjno

UrbaneWomenMag / Flickr.com
UrbaneWomenMag / Flickr.com

Ukoliko perete kosu svakog dana, uklanjate njena prirodna ulja, zbog čega žlezde pojačano rade, kako bi nadoknadile nedostatak.

Dovoljno je da perete kosu dva do tri puta nedeljno, a ako ipak volite da to činite svakodnevno, koristite blag šampon i nanesite ga samo jednom pre ispiranja.

Da li se dobro brinete o sočivima?

Na kontaktnim sočivima lako se stvaraju slojevi bakterija, a ispiranje istih u vodi sa česme samo pogoršava stanje.

Ukoliko iz dana u dan koristite isti rastvor za ispiranje sočiva, takođe možete dovesti do toga da se na njima formiraju čitave kolonije mikroorganizama, pa povećavate nivo rizika od infekcija oka.

=-=-=-=-=
Powered by Blogilo

Comments are closed.