Što vas poker može naučiti o poslu

Ilustracija

Jedna od najčešće korištenih metafora za poduzetništvo je upravo poker.
I u poduzetništvu i u pokeru morate riskirati, blefirati, tempirati svoje poteze i ne otkrivati prednosti.
Sličnosti se nastavljuju u nedogled i zasigurno ste ih već čuli.  

No, sve te usporedbe promašuju bit. Ono što čini velikog igrača pokera i velikog biznismena je jasno shvaćanje stvarnosti i nadprosječna skromnost po pitanju sposobnosti da se predvidi budućnost. Donosimo još vrlina koje krase uspješne pokeraše i poduzetnike.

Obojica razmišljaju o vjerojatnostima

Napredno promišljanje o vjerojatnim ishodima različitih situacija je jedna od temeljnih odlika velikih pokeraša. Umjesto da se klade na ishod kojem se nadaju, oni će se pripremiti na široki spektar mogućih raspleta situacije, shodno izgledima da se baš takvi raspleti ostvare. Većina ljudi daje previše težine neočekivanim ishodima, čudnovate situacije se pamte, dok se uobičajene brzo zaboravljaju. No, s takvim razmišljanjem nećete stići daleko u pokeru i biznisu. Ne možete se stalno nadati nevjerovatno dobroj ruci karata niti se uzdati u to da je baš vaša tvrtka novi Instagram.

Obojica jasno razlikuju sreću od umijeća

Dobri strateški lideri ne pripisuju automatski svoj uspjeh vlastitoj pameti jer shvaćaju da su možda samo imali sreće. Pametni pokeraši i poduzetnici shvaćaju da kad god sreća igra ulogu u nekoj situaciji, dobre odluke mogu poći po krivu, a loše izroditi uspjeh. Zato se nastojte usredotočiti na aspekte posla koje možete kontrolirati, dakle fokusirajte se na proces donošenja odluka, ne na moguće ishode. Kao lider morate nagrađivati dobar i sustavan rad, ne rasplete koji ovise o slučajnostima i sreći.

Obojica bilježe rezultate na duge staze

Svi pokeraši znaju izgubiti dijeljenje, no najbolji od njih su spremni na to i stvari gledaju iz dugoročne perspektive kada svode račune. Poraz ne znači da ste loše odigrali, važno je jeste li iskoristili eventualne prednosti nad protivnicama koje su vam se pružile. Slično je i u poslu, oni koji gledaju stvari na duge staze ne mare toliko oko kratkoročnih gubitaka.

Obojica znaju o čemu im suparnici razmišljaju

Dobri pregovarači se više bave razmišljanjima druge strane nego svojim vlastitim, isto to rade i dobri pokeraši. Kao što iskusni igrači pokera prate i snimaju protivnikove geste, tikove i stil igre, tako i poduzetnici nastoje prokljuviti svoje konkurente i biti korak ispred njih.

Obojica znaju kad treba odustati od ulaganja

Kada im protivnik u pokeru diže uloge, igrači često iracionalno prihvaćaju sve veći rizik, smatrajući da moraju osvojiti tu ruku pošto su već dosta uložili. No ako nemate dobre karte, najbolje je jednostavno odustati. Veliki pokeraši se izvuku iz takvih situacija bez previše razmišljanja i ne obaziru se na ranjeni ego. Strateški poslovni lideri također prepoznaju situacije u kojima se bolje povući i napustiti određena ulaganja, nego se dalje pokopavati financijski. Krive procjene se događaju, neka neuspjeh takvih projekata bude brz i čist.

Obojica ne uzimaju usporedbe pokera s biznisom previše ozbiljno

Korištenje pokera kao metafore za biznis ima svoje granice. U poslovnom svijetu nikad ne znate odmah na prvu je li neka strategija pobjednička ili gubitnička. Posao nije igra nulte sume i ne odvija se po striktnim pravilima i u stvarnom životu možete surađivati s drugima bez opasnosti da vas smatraju varalicom. No i u poslu i u pokeru najpametniji igrači shvaćaju da nikad ne znaju kakva karta će ih zapasti, stoga svoje strategije pripremaju u skladu s tim.