Muškarci koje treba izbegavati

Slično upozorenje nedavno smo uputili momcima. Drage dame, ne mislite valjda da smo zaboravili na vas? Znate otprilike na koje momke mislimo – nezgodni momci sa kojima je tako zabavno, sa kojima možete provesti određeni period, ali nikako ne možete zamisliti ostatak života kraj takvog muškarca. Ne možete ga upoznati sa prijateljima, kamoli da se venčate s njim. Kad ga vaši prijatelji sretnu, zakolutaju očima, a u sebi se zaklinju da ste sišle s uma.

Problem je što ti muškarci nisu uvek tako očigledno nezgodni. Možete se zaljubiti u njih i postati emotivno zavisne pre nego što shvatite pored koga se nalazite. Ako ste u dvadesetim i ne možete da odolite momcima sa popisa koji sledi, to je jedna stvar. Međutim, ako tražite bračnog partnera, nemojte gubiti vreme sa nekim od ovih muškaraca. Mogu vam izgledati vrlo poželjno na početku, mogu i živeti sa vama, čak vas i voleti (umišljati da vas vole), ali se nikada neće oženiti vama. Možda će vam se učiniti da su ovi opisi pomalo preterani, ali su problemi koje donose veze sa tim muškarcima – vrlo realni.

Muškarac koji jednostavno ne reaguje

Ukoliko izlazite sa muškarcem koji ne reaguje na normalan način, dignite ruke od svega. Možda je homoseksualac; možda je neurotičan; možda jednostavno nije zainteresovan za vas. Zapravo, i nije mnogo bitno zbog čega ne odgovara na vaše signale. Ako vas ne pozove nakon što protekne razumno vreme, ne čekajte. Ukoliko nije zainteresovan za seks, ostavite ga. Ako ne provodi romantične večeri sa vama, ne provodi ih zato što to ne želi, a razlog zbog čega ne želi – i nije bitan.

Muškarac zvezda

Pretpostavljate, sa svakim od njih bračna perspektiva je vrlo loša. Oni su poput “radoholika”, samo gori. Njihov san o reflektorima potpuno isključuje bilo kakvo zanimanje za običan život i brak. Što je najgore od svega, iza tog sna krije se surova stvarnost žena koje im pomažu u tom pohodu: nagrada za njihov uspeh uključuje i ženu – mladu, lepu i dostupnu, onu koju vrlo lako mogu zameniti drugom ženom – mlađom, lepšom, dostupnijom…

Oduvek je bilo tako. Bez obzira na to da li je poznata ličnost šou-biznisa, harizmatični političar, militantni diktator, menadžerska zvezda u usponu ili samo onaj igrač iza scene, bogat i moćan – žena je samo deo naplate duga. Svaki od ovih uspešnih muškaraca postavlja nepremostivu barijeru između žena sa ambicijama i “obožavateljki” koje ih saleću na svakom uglu. Seksualne ludorije bogatih i moćnih često predstavljaju izvor tračeva, što nije nimalo čudno pošto je za te muškarce seks eksplicitna nagrada za uspeh u životu. Dok je svakom muškarcu koji cilja na zvezdane visine ovaj račun vrlo jasan, mnoge žene su naprosto slepe pred tom činjenicom. Zadivljujuće je koliko je njih uvereno da je neka slavna ličnost upravo prava osoba za njih – ne samo kao usputno iskustvo već kao suprug.

 Oženjen muškarac

Gubljenje vremena sa ovom skupinom izgleda suviše očigledno da bi se o tome išta reklo, ali žene se konstantno nesrećno zaljubljuju u oženjene muškarce. Verovatno bi se mnoge žene udale ranije, samo da su izbegavale sve oženjene muškarce. Međutim, ponekad se lekcije moraju savladati na teži način. Istina, to se može dogoditi svima – možda i ne znate da su oženjeni. Priznaće vam to tek kada stvari postanu ozbiljnije. U tom trenutku vi ste već zaljubljene i suviše glupe da biste raskinule. Drugi će vas uveravati da su u fazi razvoda, da biste nakon godinu dana saznali kako je njegova žena (ista ona sa kojom nema odnose) – trudna.

Usput, oženjeni muškarci su do perfekcije razvili veštinu laganja. Pokušaće da vas zadrže tim “samo sam malčice oženjen” pričama. Ako to ne upali, postaće otvoren i poveriće vam se: “žena ga ne razume” ili “godinama nisu imali seks” ili “samo čekaju da deca odrastu, pa će se razvesti”. Ne verujte mu ni reč. Ukoliko sumnjate da nije slobodan, obratite pažnju na znake koji ukazuju na to: ne daje vam kućni broj telefona; ne izlazite vikendom ni praznicima; u poslednjem momentu otkazuje sastanke uz slabašne izgovore; vrlo retko prenoći kod vas…

Rekonvalescent

Skoro kao da je oženjen – on je jednostavno još uvek duboko vezan za bivšu ženu ili devojku. Upravo razveden, on je u emocionalnom rascepu. Živi sa kompleksom samca, sa neupotrebljenim plastičnim tanjirima, limenim priborom za jelo i vojničkim čašama. Njegovo srce je još uvek ranjeno; još uvek razmišlja kako da je vrati i očajan je pri pomisli na to da ona spava sa nekim drugim. Oseća krivicu zbog dece i brine ga konačan bilans brakorazvodne parnice. Nije spreman da ponovo voli i neće biti spreman za to izvesno vreme.

Izlazi sa vama onoliko često koliko poželite, ali vam ti izlasci nisu preterano zabavni (kad je bivša nezaboravljena uvek sa vama). Nije bitno kud idete niti šta kažete, svaki vaš postupak obojen je njegovom prošlošću. Ipak, izgleda da rekonvalescenti uvek nađu ženu koja je spremna da popuni prazninu između raskida i potpunog oporavka. Ta žena nada se da će ga povratiti u život i na kraju završiti s njim, ali se to retko događa.

Rekonvalescent se oporavi pre ili kasnije. Ipak, kada se to desi, počne da izlazi bez mere i na kraju upozna drugu ženu – novu, uzbudljivu, onu koja ga ne podseća na bolan period oporavka. Nikad ne igrajte ulogu žene tešiteljke. Ukoliko ustanovite da vas takav muškarac zanima, pustite ga da prođe kroz utešnu vezu sa nekom drugom, posmatrajte to s bezbedne udaljenosti, a kasnije stupite na scenu.

Kriza srednjih godina

To je tipična postrekonvalescentna faza. Kad je zalečio sve rane, želi da nadoknadi izgubljeno vreme. Kupuje mala sportska kola, nervira ga svaka nova seda vlas, možda kupuje periku i baca se u hiperaktivan socijalni život. Jedini predvidiv obrazac kod ovih muškaraca jeste to da se ne da videti ni sa jednom ženom koja nije dvadeset godina mlađa od njega.

Primetite li devojku u društvu sredovečnog muškarca, znaćete da je posredi kriza srednjih godina ako su ispunjeni sledeći uslovi:

1. ta žena nije njegova ćerka;

2. uvek ga viđate sa drugom mladom ženom;

3. njegovi prijatelji brinu što pravi budalu od sebe;

4. on ne sluša prijatelje.

Ukoliko vas privlači takav muškarac, podsetićemo vas na to da u pojedinim slučajevima kriza srednjih godina može da traje dvadeset godina.

Totalni gubitnik

On nikada ne plaća svoje račune, ne možete se pouzdati u njega, a razočaraćete se kad god pomenete brak. Njegov život je takva katastrofa da on ne može da ga uskladi ni sa čijim životom. Problem se javlja ako pomislite da na neki način možete popraviti stvari i da će on takav (kao nov) biti savršen suprug. Nema šanse. Oni se uvek vraćaju – piću, drogi, kocki ili beskrajnom nizu obećanja koje nikad neće ispuniti, uključujući i ono da ćete se jednog dana venčati.

Večiti neženja

U početku izgleda kao ispunjenje sna. Ima gotovo sve – sudove, slike na zidu, kućnu pomoćnicu, možda čak i psa. Nijedna stvar ne nedostaje; savršeno gnezdo u kojem falite samo vi da biste stvorili savršenu malu porodicu. Već zamišljate kako ste se potpuno uselile u njegov život.

Zaboravite! Možda njegov stan i sve ostalo što ide uz to izgleda savršeno, ali on nije. Zabavno je izlaziti sa njim, ali on kao suprug – to je totalna zabluda. Njega podilazi jeza od same pomisli na svakodnevni zajednički život s nekom ženom. Morao bi da deli kupatilo! Ili bi bio primoran na to da – horor nad hororima – preuredi dnevnu sobu!

Prepoznaćete večitog momka po mnogo čemu. Žestoko štiti svoju nezavisnost, mrzi kad je njegova rutina narušena, jedva da toleriše decu, ima preko 45 godina, a nikada nije živeo sa ženom. On se teško menja; nemate vremena koliko je potrebno da se to čudo dogodi.

Dakle, ako ste u vezi sa nekim od ovih muškaraca, zaboravite fantazije o tome da ćete ga promeniti. Bilo da je slatki gubitnik, šarmantni neženja ili očaravajuća zvezda, uživajte u poznanstvu sa njim ili neka vam on bude povremena pratnja za zabave. Iako su takvi muškarci potpuno nepouzdani, možda poznaju nekog ko je baš za vas. Zatražite da vas upoznaju sa prijateljima. Samo napred – verovatno će im laknuti kada shvate da nisu pod vašim pritiskom.