Proverite da li ste davež

Nije vam stalo šta drugi misle jer to što misle njihov je problem. Mnogi će vas zbog ovakvog stava ohrabriti, a možda će se i diviti. Ipak, ako već neko vreme primećujete da stagnirate u sticanju novih prijatelja i poslovnih patnera, ili vam se čini da se vaša karijera ne pomera sa mrtve tačke, možda biste mogli da preispitate svoje postupke i odnos sa drugima. Da se ne uvredite, ali možda ste ’davež’ koji, baš kako i samo ime kaže, prilično guši svaku zdravu komunikaciju. Ovo se može svesti pod socijalno negativnim navikama koje nisu neizlečive (što je dobra vest).

Ako ste prepoznajete u većini ovih primera, velike su šanse da ste ’davež’sa stažom koji nije nije omiljen sagovornik, kolega, poslovni partner ili poznanik i koji često ume da bude omiljena tema drugih (u slučajevima odsustva).

Tražite pažnju tako što se neprestano žalite. Problemi, problemi, problemi. Ko ih nema, ali tu su da se rešavaju i lepo je kad o njima imate sa kim da razgovarate. Samo, nije preporučljivo da samo vaše muke i nedoumice budu tema razgovora. Nije teško privući pažnju i započeti razgovor, ali taj isti razgovor treba da traje na zadovoljstvo svih strana. To nećete postići žalopojkama.

Važan je vaš monolog. Ako se nešto svodi pod razgovor, to znači da obe strane učestvuju u komunikaciji. Ako ne slušate šta drugi govori i samo ste fokusairani na svoje misli i reči, to ume da bude problem. Više slušajte, manje govorite. Tako poštujete sagovornika, učite i priliku za razgovor ćete dobiti i drugi put.

Možete da radite više poslova odjednom. Svaka čast. Samo, nemojte taj svoj dar pokazivati kada sa nekim razgovarate. Kada razgovarate, razgovarajte – ostavite se tastature, menjanja TV kanala, zapisivanja šta ste zaboravili. Vaš će sagovornik u ovom slučaju osetiti samo vaše nepoštovanje i nezainteresovanost i misliće da ga ne cenite (iako to možda nije tačno, jer vi jednostavno možete da radite više stvari odjednom). Uostalom, ovakva ’rasuta’ komunikacija se svodi pod nepristojnom.

Pecate komplimente. Na konstataciju poznanika da dobro danas izgledate, nemojte uzvratiti „Ma, užasno izgledam i užasno se osećam!“ ili „Istrčao sam iz kuće i na brzinu se obukao“ . Zahvalite se na komplimentu. Biće sasvim dovoljno. Poznanik će se osećati dobro, a vi ćete pružiti dokaz da ste sami odgovorni za mnoge kvalitetne stvari u vašem životu.

Imate običaj da druge prekidate u pola rečenice. (Ako niste sigurni da li to uopšte radite, pitajte one koji vas dobro poznaju). Šta ovo znači? Znači samo nepoštovanje tuđeg mišljenja i vrednovanje svog, jer kad prekidate sagovornika u pola rečenice, vi mu zapravo kažete „To što pričaš je glupost, ne mogu da sačekam da završiš i čekaj da čuješ šta ja imam pametno da kažem!“. Šta ste u ovom slučaju drugo, ako ne davež?!

Nema podrške. Nemojte da vam je teško ili ispod časti da drugima upućujete komplimente. Kad god imate priliku, podržite druge ljude bez obzira na to šta vam govore. Ili, budite iskreni i recite svoje mišljenje. Ceniće vas i drugi će put poželeti da čuju šta imate da kažete.

Dodvoravanje. Ne možete svakome biti omiljen sagovornik, simpatičan i drag, pun saosećanja, interesantan i zabavan. Ako mislite da možete i to i jeste, onda se povremeno dodvoravate. Sigurno. A, to na duge staze nije dobar pristup, jer šta očekujete da drugi misle o vašim kriterijumima? Ako svima klimate glavom, morate biti davež.