Kada je vreme za detoksikaciju organizma?

Kada je vreme za detoksikaciju organizma?

Iako je proleće najbolje vreme za čišćenje organizma, unos nešto teže hrane tokom hladnih dana ostavlja posledice i zahteva konstantnu brigu. Pored teže hrane tu su i toksini iz okruženja pa nije na odmet da i u zimskom periodu očistite ogranizam od viška otrova.

Postoje i neki signali koji upozoravaju da je telo opterećeno i da traži pomoć: glavobolja, alergija, problemi s kožom, zadah i neprijatan miris tela
depresija, slabo pamćenje, nadutost, loše varenje, debljanje ili prekomerno mršavljenje, zatvor

Kako bi lakše i efikasnije “očistili vaše telo evo par namirnica koje bi trebalo da konzumirate u tom periodu: 

1. Zeleno povrće 

Kelj, praziluk, zelena salata, blitva, karfiol i spanać. Kad god je moguće jedite ovo povrće sirovo, a ukoliko je termička obrada ipak potrebna, kuvajte na pari kako bi sačuvali što više hranjivih sastojaka. 

2. Limun 

Vitamin C otapa toksine u vodi zbog čega oni lakše izlaze iz tela. S obzirom na to da jetra ima više od 500 funkcija, ovo je vrlo zaposlen organ. Najvažnija uloga joj je filtriranje krvi i otpadnih materija, lekova, pesticida i drugih toksičnih supstanci. Toksini koji su neutralizovani se izlučuju uz pomoć žuči, a limun je glavni saveznik u tome jer upravo podstiče proizvodnju žuči, a pomaže i samoj detoksikaciji jetre pa tako i celog organizma. 

3. Jabuke 

Vlakna koja se nalaze u jabuci i pektin veoma pomažu telu da se oslobodi teških metala i raznih aditiva. 

4. Beli luk 

Beli luk ima izrazito antibakterijsko i antivirusno dejstvo. U detoksikaciji pomaže tako što se aktivira enzim koji pak pomaže radu jetre. 

5. Kupus 

Odlična namirnica koja sadrži enzime koje poput belog luka pomažu bolji rad jetre. 

6. Cvekla 

Ovo povrće je odličan izvor vitamina B3, B6 i C, a takođe sadrži beta karoten, magnezijum, kalcijum, cink i gvožđe. 

autor: AM izvor: Ordinacija.hr/Novi magazin

    Advertisements