Neverovatno šta se događa telu kad se zaljubimo

Neverovatno šta se događa telu kad se zaljubimo

Kada se zaljubimo, počemo da gubimo koncentraciju, često se i blesavo ponašamo.

Naučnici sada imaju i objašnjenje zašto smo čudni kada se zaljubimo.

Evo nekoliko razloga:

1. Sigurno znate onu uzrečicu da nas ljubav čima pomalo glupima. Ipak, ne radi se o tome da gubimo pamet već zbog zaljubljenosti nismo fokusirani na sve drugo što trenutno radimo u životu. “Kada se zaljubimo teško nam je da se koncentrišemo na druge obaveze jer većinu vremena razmišljamo o osobi koja je ušla u naš život”, objasnio je doktor Henk van Stinbergen sa holandskog univerziteta Lajden za Huffington Post.

2. Ljubav nas čini pozitivnijim i srećnijima. Naučnici su to dokazali snimcima magnetne rezonance koji pokazuju da se tada uključuju delovi mozga koji na primer reaguju kada zavisnici uzimaju kokain i super se osećaju. “Zaljubljenost donosi osećaj euforije, kao da smo na vrhu na sveta i ne postoje nepremostive prepreke”, objasnila je profesorka neurologije Lusi Braun sa njujorškog medicinskog univerziteta.

3. Još jedno otkriće je da nas zaljubljenost čini otpornijim na bol. Istraživanje na univerzitetu Stanford pokazalo je da se zbog tog lepog osećaja u mozgu uključuju područja koja inače stimulišu i lekovi protiv bolova. Čak i držanje za ruke sa voljenom osobom može ublažiti bol.

4. Ni veliki mačo frajeri ne mogu izbeći neke posledice zaljubljenosti, a jedna od njih je sporije hodanje. Istraživanja pokazuju da muškarci usporavaju korak tako da bi bili uz svoju partnerku i prilagodili joj ritam.

5. Jedna od najromantičnijih spoznaja sigurno je ova: zaljubljeni parovi toliko osećaju jedno drugo da im srca počinju kucati istim ritmom.

6. Menja se i ton glasa kod razgovora. Žene tako nesvesno povisuju svoj glas kako bi bile ženstvenije i privlačnije partneru.

7. Ljubav nas čini slepima, to smo već čuli. Evo zašto: kada nas neko potpuno očara to ima veliki intenzitet, čak toliko da nam inače jako atraktivne osobe više tako ne izgledaju.

8. Ljubav nas čini i hrabrijim. Studije su pokazale kako smo na krilima ljubavi spremniji da se uhvati u koštac sa nekim opasnim i rizičnim situacijama te to gledamo kao vrlo romantično ponašanje.

9. Zaljubljenost možemo videti i u čovekovim očima jer je dokazano da imamo “veći pogled” odnosno raširenije zenice kad volimo.

autor: MP izvor: tportal.hr/Novi magazin