Bolovi koje ne smete da ignorišete

Bolovi koje ne smete da ignorišete

Postoji niz signala koje nam telo šalje i zbog kojih ne bi trebalo da paničimo.

Međutim, ima i onih koje nikako ne biste smeli da ignorišete, jer mogu da ukažu na ozbiljne probleme. 

Bol koji u nekom trenutku možete da osetite upozorava da je u telu nešto krenulo kako ne treba. Obično vrlo brzo shvatimo o čemu se radi. Ipak, ako se bol iznenada pojavi a traje duže nego obično, možda je vreme da odete lekaru.

Stručnjaci upozoravaju na nekoliko vrsta bola koje ne biste smeli da ignorišete:

Bol u grudima

Kad bi ljudi bolje razumeli suptilne znakove koje šalje srce mogli bi da izbegnu niz ozbiljnih problema. Studije su pokazale da žene osećaju veći broj različitih simptoma srčanog udara nego muškarci. No postoje tri univerzalna upozorenja da nešto nije kako treba, a osećaju ih i muškarci i žene. To je bol u grudima koji ne prolazi, gubitak daha i bilo kakav bol u gornjem delu tela koja se pre nije javljao i ne postoji logično objašnjenje za njegovu pojavu. Osetite li bilo koji od ova tri simptoma odmah pozovite lekara – ne čekajte.

Jaka glavobolja

Verovatno je reč o migreni. Međutim, ako nije propraćena drugim simptomima migrene, iznenadna glavobolja može da signalizira i da postoji aneurizma u mozgu. Ovo nenormalno proširenje bilo koje žile, najčešće aorte u mozgu može da procuri ili pukne, što zahteva hitnu intervenciju. Pucanje aneurizme može da izazove ozbiljno oštećenje mozga.

Oštar bol sa strane

Čini li vam se kao da vas nešto ozbiljno boli s desne strane stomaka , mučno vam je i imate temperaturu? Možda je došlo do upale slepog creva. Kod žena je druga mogućnost cista jajnika. Ciste obično nisu opasne i nestanu same od sebe, no ako dođe do pucanja uzrokuju snažnu bol. U oba slučaja čeka vas hitan hirurški zahvat. Ne uklonite li upaljeno slepo crevo ono može da pukne. Problematičnu cistu takođe treba odmah izvaditi, jer u roku od nekoliko sati može omesti dotok krvi u jajnike.

Bol u leđima i utrnulost prstiju

Ako ste nedavno kopali u bašti ili nosili nameštaj, svalite krivicu za bol u leđima na ove aktivnosti. Ali, ako bol ne prestaje možda bi trebalo da idete fizijatru. Možda se uklještio nerv u kičmi. Ne odete li lekaru i rešite problem, preti vam trajno oštećenje nerva.

Bol u nozi i oticanje

Zglob vam je posebno osetljiv na određenom mestu, vidljivo natečen, crven i povišene temperature. Možda imate duboku vensku trombozu. Poznatije i kao krvni ugrušak. Ne masirajte područje niti pokušavajte da rešite bol dužim hodanjem. Ukoliko se ugrušak oslobodi otploviće kroz vene i može završiti u plućima te zaustaviti dotok kiseonika. Odmah posetite lekara. Pregled CT-om ili ultrazvukom pokazaće da li je reč o venskoj trombozi. Bolujete li od ovog stanja trebalo bi da uzmete terapiju uz pomoć koje biste rastopili ugrušak.

autor: MP izvor: Haber/Novi magazin