Sedam zabluda o maslinovom ulju

Sedam zabluda o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, ali ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod je puno kompleksniji nego što se čini.

Ako želite da budete sigurni da jedete najbolje maslinovo ulje i da ga koristite na pravi način evo sedam najčešćih pogrešnih činjenica koje bi svi trebalo da znaju:

Maslinovo ulje iz prodavnice je uvek sveže

Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje iz uvoza koje pronalazimo u prodavnicama često je staro i do tri godine. Ali, za razliku od vina, za maslinovo ulje ne važi pravilo što starije to bolje. Zamislite ga kao isceđeni sok iz masline koji je bolje potrošiti dok je svež. Uvek kupujte ulje koje ima naznačenu godinu berbe.

Kvalitetno ulje čuvajte za sveže salate, a jeftinije koristite za kuvanje

Potpuno pogrešno. Što je ulje kvalitetnije i svežije to bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako, kuvanjem ne gubi na kvalitetu, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena.

Maslinovo ulje treba čuvati samo u staklenoj boci

Ova teza je samo delimično tačna. Čuvanje ulja u staklenoj boci je dobro, ali ona mora biti od tamnog stakla jer ulje reaguje na svetlo koje mu menja strukturu i time gubi na kvalitetu. Ali limena ambalaža jednako je efikasna.

Maslinovo ulje držite na radnoj površini da vam je uvek nadohvat ruke

Još jedna vrlo česta pogreška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću. Razlog je taj što svetlost nikako ne pogoduje ovoj namirnici. Ono menja strukturu ulja i time se gubi kvalitet.

Na maslinovom ulju se ne sme dinstati hrana

Još jedna pogrešna informacija. Istraživanje je pokazalo da kvalitetno ulje ne menja strukturu i na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa što znači da na njemu slobodno možete dinstati sveže namirnice. Imajte na umu da se to ne odnosi na prženje hrane.

Maslinov ulje nema puno kalorija

Pogrešno! Iako je vrlo zdravo i hranjivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti ima nizak nivo holesterola (loših masnoća). Isto tako ono je snažan antioksidans visoke hranjive vrednosti na kojem će vam telo biti zahvalno.

Dobro maslinovo ulje ima fantastičan okus

Iako će se ljubitelji ulja s time složiti, treba da znate kako je čisto, sveže maslinovo ulje vrlo jakog ukusa. Krasi ga gorak ukus koji lagano ‘pali’ jezik što možda neće odgovarati svima.

autor: AM izvor: Haber/Novi magazin

Advertisements