Kako vezati kravatu

Objavio prosinac 19, 2013Share

Kako vezati kravatu

Postoji mnogo načina na koje se može vezati kravata, a izbor će ovisiti o mnogim faktorima od preferencija, visine muškarca do kravate.

Koliko duga kravata treba biti?

Kravata bi nakon vezanja trebala biti dužine do remena, bolje 1 cm preko remena, nego kraće.

Što uzeti u obzir prilikom izbora načina vezanja kravate?

–    Oblik ovratnika – što je širi ovratnik to se preporučuje deblji čvor
–    Širina kravate
–    Materijal i debljinu kravate – više materijala zahtjeva manji čvor
–    Koliko je visok muškarac – uži vezovi se preporučuju za više muškarce
–    Modu – devedesetih je bio moderan manji čvor, danas su moderniji veći čvorovi s više volumena
–    Tip kravate – klasično dizajnirane kravate i tradicionalne kravate prikladnije su za manji čvor, dok su moderne kravate te svjetlije proljetne kravate bolje s višestrukim čvorovima.

Kako vezati kravatu – 1. način – jednostavan čvor

On je poznat i po tome što se kravata sveže u četiri koraka. On je najlakši i najjednostavniji način vezanja kravate. Dobro izgleda na većini ovratnika.
Bitno je da kada je kravata vezana tanji tj donji dio kravate bude kraći i ispod te da bude nevidljiv.  Iako ovakav način vezanja kravate stvara prilično mali čvor i ne iskorištava puno kravate, ukoliko ste visoki te imate problema s tim da vam je nakon njega kravata kratka, potražite duže kravate prilikom kupovine.

Kako vezati kravatu – 2. način

Ovaj čvor je također mali i nije kompliciran. Pogodniji je za visoke muškarce.

Kako vezati kravatu – 3. način


Ovakav način vezanja kravate pogodan je za niže muškarce, a posebno kada se radi o svilenim kravatama. Dakle, ukoliko nakon uobičajenog vezanja kravate kravata ostane previše duga, pokušajte s ovakvim načinom vezanja.

Kako vezati kravatu – 4. način


Ovaj način je pogodan za visoke muškarce ili za kraće kravate  s obzirom da koristi manje materijala kravate za čvor.

Kako vezati kravatu – 5. način


Ovaj način vezanja kravate je trenutno vrlo popularan, a prikladan je za muškarce srednje visine ili niže s obzirom da se radi o duplom čvoru koji koristi više materijala prilikom vezanja.


Pravila kombiniranja

Trendovi u zadnje vrijeme sve više naglašavaju kombiniranje boja i uzoraka na kravati i košulji. Ovo su neka osnovna pravila koja će vam pomoći da se snađete pri izboru odgovarajućeg para, ali ona nisu jedinstvena i većina kombinacija ovisi o vašem smislu za modu.

– jednobojnost

Ako najradije birate jednobojnu košulju i kombinirate s kravatom bez uzorka misleći kako na taj način ne možete pogriješiti trebali biste promijeniti naviku. Upravo dupla jednobojna kombinacija zahtjeva smisao za dobro slaganje boja. Najbolji izbor su kravata i košulja u istoj boji, ali različitih nijansi. Druga mogućnost su kontrastne boje.

Ovakve jednobojne kombinacije su najelegantnije.

– ponavljanje boje

U ovom slučaju prvo izaberite košulju, a potom kravatu prema boji koja dominira na košulji. Ista ta neka bude uočljivija i na kravati. Dakle, važno je da se jedna boja u istoj nijansi nalazi i na košulji i na kravati. Košulja prema vašem izboru može biti potpuno jednobojna ili imati na sebi sitne i neprimjetne uzorke.

– kombiniranje različitih uzoraka

Pažljivo biranje i kombiniranje košulje s uzorkom i kravate s drugačijim uzorkom ostavlja mogućnost uspjeha i pokazivanja osobnosti, ali i promašaja. Pravilo je da se uvijek manji uzorak uzima na košulji, a jači i veći na kravati. Obratite pažnju i na boje, izaberite košulju i kravatu u sličnoj paleti boja. Za potpuniji dojam izaberite i hlače u istoj zajedničkoj boji.

– Kombiniranje istih uzoraka i boja

Izborom dva ista uzorka i pri tome iste jačine izgledat ćete zbunjujuće. Radije se odlučite za košulju s neutralnijim šarama. Ako ona ima poput ove na slici tanke sivo – bijele prugice kravata može biti sa sivom pozadinom ali s jačim, tankim bijelim prugicama i debljim recimo, plavim. Upravo plava boja na kravati, pored sive i bijele kao na košulji dat će vam posebniji i drugačiji izgled razbijajući monotoniju, a zbog slaganja ostalih boja nećete djelovati prenapadno ili neuredno.