Deset stvari koje će vam pomoći da nikada ne ostanete bez novca

Deset stvari koje će vam pomoći da nikada ne ostanete bez novca

Ukoliko imate osećaj da vam novac ‘curi’ i nestaje a da ne znate kako, vreme je da razmislite o promenama i budućnosti. Osnova svega je štednja i postavljanje ciljeva, kako bi u svakom trenutku imali finansijsku sigurnost.

U nastavku su neki od primera kako je najlakše uštedeti novac i saveti kako s njim pametno upravljati.

Štednja na zabavi – Gotovo sve informacije koje su vam potrebne danas u digitalnom dobu, možete pronaći na internetu. Iako vam se pretplata na neki časopis možda ne čini veliki iznos, razmislite možete li do informacija koje vam se u njemu nude doći besplatno. Koliko je u vašem domu DVD-a, CD-a koji samo kupe prašinu?

Naravno, svima nama je potrebna zabava i sigurno je da povremeno treba da se častimo stvarima koje nas čine sretnim, ali nikako ne bi smeli da dozvolimo da novac na zabavu bude novac bačen u vetar.

Štednja na troškovima za automobil – Mnogi bez automobila danas ne mogu, a troškovi su veliki. Razmislite da li bi vam se, s obzirom na nižu cenu, isplatila ugradnja plina. Ukoliko nameravate da kupite novi automobil, u obzir uzmite i automobil star nekoliko godina – stanje takvog vozila može biti neznatno lošije od onog koje je sasvim novo, a cena mu je u proseku niža za oko 30 posto. Ne zaboravite i da je vožnja biciklom puno jeftinija, ali i zdravija.

Štednja na hrani – Ako su vaš izbor picerije, fast food lanci ili gotova hrana kupljena u trgovinama, razmislite o promenama u ishrani – moguće je uz manje novca hraniti se i živeti zdravije. Kuvajte sami i planirajte obroke na temelju onoga što imate kod kuće. Kad idete u prodavnicu nosite sa sobom spisak, kako bi izbegli trošenje novca na nepotrebne stvari. 

Štednja na stvarima bez kojih možemo – Ako ste pušač, rešite se ove loše navike. Cigarete ne samo što nisu zdrave već su i skupe. Razmislite koliko novca otpuhnete u dim. Uporedite cene i nekih troškova poput onih za životno osiguranje, proizvoda za decu ili lekova. 

Štednja na režijama – Gašenjem računara ili televizije kada ste daleko od njih, štedeće na računima za struju. Iako vam se to verovatno čini kao sitnica, niste u pravu – reč je o lošim navikama koje nas prate kroz celu godinu. Količina električne energije koju na kraju potrošite nije zanemariva. U zimskim mesecima po stanu ne morate da idete u majici kratkih rukava, niti dugo držati otvorene prozore dok su napolju niske temperature.

Štednja na računima za telefon, mobilni… – Razmislite o paketima koje nude telekom operateri. Uporedite cene i proverite jeste li odabrali najpovoljniji. 

Štedjeti se može i na …  Napravite spisak za sledeći mesečni šoping, pa ga nakon par dana pregledajte. Sigurno ćete zaključite da vam sve što ste stavili na listu nije neophodno i da možete bez nekih stvari na koje iz meseca u mesec trošite novac.

Koliko imate kreditnih kartice, trebaju li vam sve? Rešite se viška i po ovom pitanju, jer novac koji plaćate za kamate i članarine sigurno možete pametnije da potrošite.

Štedeti se može i na poklonima. Pokloni koje pamtimo nisu oni koji su najskuplji, već oni koji su posebni. Ukoliko ste kreativna osoba, napravite sami orginalni poklon.

U situaciji kad naučite da štedite na jedan ili više od gore navedenih načina, ne trošite taj novac uzaludno. Izgradite finansijsku strategija koja će vam dati dugoročnu sigurnost za vaš novac, ali i za vas i vašu porodicu. Ono što prvo treba da napraviti, ako ga već nemate, jeste fond za hitne slučajeve. Otvorite račun ili jednostavno stavljajte novac na stranu za situacije poput većih kvarova u domaćinstvu, kvara automobila, zdravstvenog problema, gubitka posla. 

Druga stvar je da novcem, ili delom novca koji ste uštedeli pokušate da vratite neke dugove ukoliko postoje ili otplatite deo kredita.

autor: AM izvor: Buka/Novi magazin