Da mamurluk brže prođe


Da mamurluk brže prođe

Kako da se izborite sa posledicama neumerenosti u jelu i piću: Pre proslave obavezno pojedite nešto i popijte dve-tri čaše vode, a simptome lečite nadoknadom tečnosti, kalijuma, vitamina B

1. TEČNOST – Simptomi mamurluka rezultat su dehidracije i intoksikacije organizma zbog prekomernog ispijanja alkohola. Da biste preduhitrili ovaj proces, pijte mnogo obične vode, pre i posle slavlja. Nekoliko čaša vode pre spavanja čak može da bude spas od jutarnjih neprijatnosti. Mogu da pomognu i voćni sokovi, a hrana i napici bogati voćnim šećerom fruktozom su izuzetno delotvorni u otklanjanju mamurluka. Izbegavajte sok od narandže, jer će njegova kiselost pogoršati neprijatnost u želucu.

2. ISHRANA – Preporučuje se suva i neutralna hrana, kao što su tost, suvi keks ili krekeri. Ove namirnice održavaju nivo šećera u krvi i daju osećaj sitosti. Pečeno meso na roštilju i glukoza iz hleba takođe efikasno uklanjaju mučninu. I žitarice kao što su ovas, ječam i proso mogu da vrate neophodnu energiju.

3. BANANE – Kako je jedan od uzroka mamurluka nedostatak kalijuma koji se javlja kao posledica dehidracije, dobar izbor za lečenje tegoba mogu da budu banane. Samo jedna voćka sadrži više od 450 miligrama kalijuma, a ima i velike količine vitamina C i magnezijuma koji umanjuje glavobolju. Ako zbog mučnine ne možete da pojedete bananu, pripremite je kao šejk. Dovoljno je u blederu izmešati pola šolje mleka, jednu banana i meda po ukusu.

4. KAFA – Uzmite dozu kofeina iz šoljice kafe ili nekih drugih izvora. Istina, uticaj kofeina na mamurluk još nije naučno dokazan, ali se ovaj recept primenjuje već vekovima. OPREZ: kafa i pića sa kofeinom mogu da dovedu do većeg gubitka tečnosti.

5. VITAMIN B – Ne zaboravite da pre i posle uzimanja većih količina alkohola obezbedite dovoljno vitamina B, jer je ovaj kompleks neophodan u procesu razgradnje alkohola u organizmu. U ovom slučaju najbolji su B1, B2 i B6.

6. ODMOR – Mamurluk dokazano prolazi nakon 24 sata i zato više vremena provedite odmorajući se. Mamurluk se ne može isterati trčanjem, znojenjem ili rekreacijom, ali je umerena šetnja na svežem vazduhu uvek dobro došla. Preporučuju se i pilates ili joga.

7. VODNJIKA – U planinskim krajevima Srbije vekovima se priprema ovaj lekoviti napitak od kleke, oskoruša (divljih krušaka), šipuraka i vode. Napitak se smatra lekom bez premca u vreme jakih prehlada i gripa. Obiluje vitaminom C, biljnim kiselinama i lekovitim gorkim materijama. Priprema se tako što se pet kilograma oskoruše opere, odstrane se peteljke i ostave u bure. Oko 300 gr šipurka treba zaviti u nekoliko slojeva gaze, pa zajedno sa 300 gr kleke dodati u bure. Preliti sa 20 litara vode, zatvoriti i ostaviti na sobnoj temperaturi. Posle 35-40 dana, može da se odlije onoliko vodnjike koliko je potrebno, procediti, zasladiti medom i piti po čašu-dve dnevno. Ukoliko je ukus „jak“ može da se razredi vodom.

8. BILJNI ČAJEVI – Najbolji su za čišćenje organizma nakon prejedanja, ali ih treba piti nezaslađene i sveže skuvane. Preporučuje se zeleni čaj koji ima izrazita antioksidativna svojstva, a takođe će ubrzati rad jetre, što dodatno ubrzava proces oporavka organizma. Dobra je i kamilica, jer deluje antiseptično, sprečava upalne procese i odlična je za opuštanje glatkih mišića. Šipak osvežava i povoljno deluje na disajne organe, hibiskus čisti organizam i osvežava dah, a kopriva podstiče izbacivanje štetnih materija.

9. DIJETA – Izbegavanje hrane posle prejedanja može naneti više štete nego koristi. Dan treba početi laganim doručkom (tost sa puterom i šolja nezaslađenog čaja), a sličan meni se preporučuje i za ostale obroke tokom dana – supa, povrće, salate. Dok ne prođu tegobe i organizam se potpuno ne oporavi, treba izbegavati masnu i previše slanu hranu.

10. TRIK – Pre nego što krenete na proslavu obavezno pojedite nešto i popijte dve-tri čaše vode. Hrana, pogotovo masnija, smanjiće apsorpciju alkohola, a voda dehidraciju. U zemljama Mediterana se u tu svrhu pije kašika maslinovog ulja. I pazite šta i koliko pijete. Alkoholna pića koja sadrže veću količinu metanola uz etanol, poput konjaka, viskija i crnog vina, uzrokuju jače mamurluke, za razliku od džina i vodke, koja ne sadrže metanol. Vino, šampanjac i burbon imaju visoku koncentraciju aromatskih spojeva i češće uzrokuju glavobolju. 



Pobedite mamurluk

BliŽi se „najluđa noć“ kada mnogi u dobrom društvu i veselom raspoloženju popiju koju čašicu više. U tom trenutku, naravno, niko ne razmišlja o posledicama, ali, kada se probudite 1. januara, veselju je kraj: glava pulsira, svaki pokret je bolan, u ušima zuji i huči, a i stomak se „buni“ posle previše pića. Srećom, ti simptomi mamurluka mogu da se ublaže.

Kako ispijanje većih količina alkohola isušuje organizam, preporučuje se da se tokom večeri uz svaku čašu alkohola popije i po jedna čaša vode. Nikada ne pijte na prazan stomak, obavezno večerajte i potrudite se da unesete što više zdravih ugljenih hidrata. Brojna istraživanja pokazuju da pun stomak pomaže da se procenat alkohola u krvi zadrži na niskom nivou. Takođe, pazite šta pijete, jer tamnija pića, poput crnog vina, ili pića koja u osnovi imaju rum, lakše izazivaju mamurluk. Treba izbegavati i viski, šampanjac i slična penušava pića jer mehurići utiču na brže apsorbovanje alkohola.

Kada se ujutru probudite, protiv mamurluka možete da se borite brojnim proverenim receptima.

1. Tuširanje toplom vodom će pomoći da se izbace nagomilani toksini iz tela, a najbolje je da se mlaz usmeri na vrat. Nakon tuširanja žustrije se istrljajte peškirom po telu, što će učiniti da krv bolje i brže prostruji kroz telo.

2. Slana i kisela jela – pojedite nešto, bez obzira na to da li imate apetit ili ne. Mnogi „jutro posle“ osećaju mučninu i nagon na povraćanje koji će nestati kada želudac počne normalno da radi. Preporučuju se slana i kisela jela, a ukoliko imate problem sa nadraženim želucem, bolji izbor je lagana hrana: keks i čaj, kuvana jaja i kiseli krastavčići ili šolja vruće supe iz kesice.

3. Čaj – stomačne tegobe se odlično otklanjaju pijenjem većih količina hladnog, gusto skuvanog i blago zaslađenog čaja od kamilice koji može da se pije umesto vode celog dana.

4. Aspirin – može najbolje da otkloni glavobolju izazvanu mamurlukom. Paracetamol se ne preporučuje, jer ga razgrađuje jetra, koja ionako već ima previše posla oko razgradnje alkohola. Ali aspirin ne sme da se uzme pre ili zajedno sa alkoholnim pićem, ni odmah posle njega, jer su sredstva protiv bolova u kombinaciji sa alkoholom vrlo jaka i opasna.

5. Crna kafa se ne preporučuje, jer nadražuje već poljuljan nervni sistem i time pogoršava stanje. Bolje je da preskočite crnu kafu jer, nasuprot narodnom verovanju, ona ne smiruje nerve, već ih još više nadražuje.

6. Multivitamin – ispijanje alkohola troši vitamine kao što je B 12, pa ujutru nakon burne noći popijte multivitaminski koktel kako biste nadoknadili izgubljeno.

7. Kalijum – alkohol ne uzima samo vodu iz organizma, već i elektrolite, pa hrana bogata kalijumom može da pomogne u borbi protiv mamurluka. Zato na vreme obezbedite banane ili pojedite salatu od svežeg spanaća.

8. Đumbir – čaj od đumbira može da pomogne da smirite alkoholom uznemireni stomak. Očistite koren, narendajte ga i prelijte vrelom vodom. Začinite sa dosta meda i limuna, a ako je napitak jak, razredite ga sa malo vode. Ukoliko nemate đumbir, koristiće i čaj od nane ili matičnjaka.

9. Šetnja i gimnastika mogu da odagnaju mamurluk, ali ne treba preterati sa vežbama i još više premoriti već iscrpljeno telo. Šetnja na vazduhu može da popravi krvni pritisak, a prijaće i lagane vežbe u prirodi. Tako ćete dodatno osloboditi hormon endorfin i poboljšati raspoloženje.

10. Jaja će spasti jetru od oštećenja izazvanih alkoholom, a istovremeno će obezbediti sitost i neće preterano da opterete organe za varenje. Mogu da se pripreme kao kajgana ili da se ispeku „na oko“ uz dodatak pržene slanine, ali i da se pomešaju sa spanaćem ili nekim sličnim zelenišem (ne sa crnim lukom).

11. Đus – alkohol smanjuje nivo šećera u krvi, pa se nakon hranljivog doručka preporučuje čaša sveže ceđene pomorandže ili đusa da biste obezbedili organizmu dovoljno prirodnog šećera.

12. „Klin se klinom izbija“ – kaže narodna izreka, ali je bolje pripremiti neki efikasni napitak bez alkohola. Recimo, dobar lek za mamurluk je koktel „krvava meri“, ali pripremljen bez votke i tobasko sosa. Dovoljno je da u čašu sipate 90 ml soka od paradajza, malo soka od limuna, pola kašičice vuster sosa, so i biber i naravno grančicu celera. Može se slobodno reći da je ovo čarobni napitak jer obezbeđuje mnogo korisnih materija koje su neophodne za obnavljanje organizma.

 


Medena voda umesto doručka

– Jedna noć ne može doprineti taloženju suvišnih kilograma ukoliko ljudi umereno jedu i piju – kaže nutricionista Jasmina Stojanović-Ristivojević. – A ako se i pojave, taj višak nije

uvek masno tkivo. Zapravo, to je višak ugljenih hidrata koji se taloži u jetri kao glikogen, koji u sebi sadrži i vodu. Glikogen se lako troši iz jetre, pa tako sa njim odlazi i višak vode. Masno tkivo može da se primeti tek za sedam dana, ali samo ako se svakodnevno unose prekomerne količine hrane. Posle jednog dana

prekomernog unosa hrane i tečnosti, makar to bila i novogodišnja noć, nikome se ništa neće dogoditi. Jedina posledica ovakvog neumerenog ponašanja može biti pojava osećaja težine u stomaku i mamurluka u glavi.

Zato, posle neprospavane noći, doručak treba preskočiti. Dan treba započeti sa medenom vodom u koju treba iscediti sok od limuna.

Medena voda se sprema tako što se u mlaku vodu razmuti kašičica-dve meda i doda limunov sok.

Med razmućen u vodi brzo se apsorbuje, daje organizmu hranljive materije, mozgu glikozu, a organima za varenje aktivne enzime.

Organizam će tako lakše svariti ranije unetu hranu. Ipak, ukoliko ste u novogodišnjoj noći pili vino, u medenu vodu nemojte cediti limun!

Na sveže voće ne bi trebalo da zaboravite, ali se ne preporučuje odmah posle obedovanja, već dva do tri sata kasnije ili pola sata pre obroka. Ručak je idealno početi svežom salatom od povrća, preporučuje nutricionista Stojanović-Ristivojević.

Posle toga trebalo bi pojesti supu ili čorbu, takođe od povrća, a zatim varivo. Varivo od povrća je najbolje pripremiti na pari ili ga izblanširati, pa pojesti sa komadom mesa ili ribe, spremljenim na teflonu, roštilju ili u rerni. Popodnevno vreme ispunite voćnom užinom ili voćnom salatom. Večeru nemojte preskakati, već jedite namirnice koje lako vare tri do četiri sata pre spavanja. Najbolje kompot ili složenu salatu od različitog povrća koje je skuvano na pari. Oni koji vole pomešane ukuse mogu da se odluče i za neku slano-slatku kombinaciju.

Što se tiče ostalih aktivnosti, vreme ne treba provoditi u zatvorenom prostoru, već treba izaći iz kuće i šetati se što duže pokraj reke, u parku, odnosno svuda gde se uspostavlja direktan kontakt sa prirodom. Sami ili u društvu, odmah ćete osetiti da vam se vraća dobro raspoloženje. 


Lek protiv mamurluka

Sa prazničnim mamurlukom bori se ceo svet, pa u svim kulturama postoje recepti kako ga se najbrže rešiti. Međutim, kako se mnogi od njih graniče sa naučnom fantastikom ili su bizarni, ne preporučujemo vam da ih isprobate. Na Haitiju u pampur boce iz koje se napilo, zabije se 13 špenadli sa crnom glavom. Ili, na Tajlandu će vas od mamurluka izlečiti škorpija koju treba da pojedete. Da li to gore zvuči od ispijanja zmijske krvi i pirinčanog vina, kako glasi stari kineski recept za ublažavanje stomačnih tegoba?

Predlažemo da se, ukoliko se suočite sa mamurlukom, pridržavate jednostavnijih “lekova”. Dobru reputaciju stekao je “Crni somot”, mešavina poetskog naziva, koju sačinjavaju jednaki delovi šampanjca i crnog vina. Kažu da je Ernest Hemingvej mamurluk otklanjao tonikom, sačinjenim od paradajz soka i piva. S druge strane, Meksikanci smatraju da je najbolje da jutro posle pića otpočnete kuvanim škembićima.

Doktor Grejem Arkhard iz Dorseta nudi savete za lakše podnošenje dana posle “pijane” noći. Kaže da treba izbegavati sok od pomorandže, jer će njegova kiselost pogoršati kiselost u želucu i kafu, jer se tako gubi još više tečnosti. Treba jesti kašastu hranu, integralni hleb, meso sa roštilja, banane, a pred spavanje i posle buđenja popiti pola litre vode i lek protiv dijareje, koji će u krv vratiti izgubljeni šećer, soli i minerale.

Kada je reč o domaćim lekovima, odista ih je mnogo na raspolaganju. Doduše, stručna javnost nije potvrdila njihovu uspešnost, ali iskustvo jeste. Oslobađanju od mamurluka može da pomogne pražnjenje stomaka, povraćanje, šolja surutke jer smiruje stomak i nadoknađuje telu neophodnu tečnost. Dobar metod je i ispijanje čaja, naročito žen-šen i zelenog, zatim soka od paradajza i turšije, pa dve supene kašike maslinovog ulja. Dobro dođe i blago ljuta zelena papričica… Raso se podrazumeva.

Postoje, međutim, kompletni recepti za pravljenje napitaka protiv mamurluka. Jedan od njih je “banana napitak”, koji se sprema od jedne izgnječene zrele banane, 2 supene ravne kašike šećera u prahu, 6 supenih kašika mleka, 3 supene kašike ruma, dosta mrvica leda. Sve to dobro izmešajte u blenderu i pijte. Ili, isprobajte neki od priloženih recepata.

Kafu, ponavljamo, zaboravite! Jeste da će vas održavati u budnom stanju, ali kofein čini da gubite još više tečnosti. 


Preuzeto sa : http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:470438-Da-mamurluk-brze-prodje

Advertisements

Comments are closed.