Atlas tijela otkrio koji osjećaji ‘udaraju’ najviše u koji dio tijela

Atlas tijela otkrio koji osjećaji 'udaraju' najviše u koji dio tijela

Ponos najviše osjećamo u prsima, grlu i glavi, sram u obrazima, a sreću u cijelom tijelu, pokazalo je novo istraživanje o fizičkim reakcijama na ljudske osjećaje.

Sreću i ljubav osjećamo u cijelom tijelu, a ljutnja i ponos nam najviše “udaraju” u glavu, trup i ruke. Pokazala je to najnovija finska studija o povezanosti različitih osjećaja i njihovog utjecaja na tijelo. Ispitanicima su pokazali različite riječi, priče, filmove i ekspresije i potom ih zamolili da na kompjutorski moduliranim ljudskim siluetama označe dijelove tijela na kojima su osjećali da se aktivnost povećala ili smanjila, piše The Verge.

Gdje je osjećaj bio snažniji, to su obojali crvenom bojom, žutom gdje su se emocije pojačavale, a plavom gdje su bile tihe.

Potom su prema njihovim oznakama napravili atlas tijela s utjecajem emocija. Istraživači to smatraju svojevrsnom biološkom bazom naših fizičkih reakcija na osjećaje.

Sram se tako najviše osjećao u obrazima koje su označili žutom bojom, a gađenje u trbuhu. Depresija se manifestirala omlitavljenim tijelom u udovima, gotovo kao potpuni izostanak osjećaja u cijelom tijelu. Strah, iako se snažno osjeća u cijelom gornjem dijelu tijela, izgleda da je najjači u području srca što se može objasniti snažnim lupanjem srca.

U studiji su sudjelovali i finski i tajlandski ispitanici, no bez obzira na kulturološke razlike, nije primijećena nikakva razlika u utjecaju emocija na tijelo.

 

Izvor: 24sata.hr