Kako da izaberete pravi komad mesa

Kako da izaberete pravi komad mesa

Većini početnika u kuhinji najveći problem stvara odlazak u mesaru i izbor odgovarajućeg komada mesa za planirano jelo. Kako bi rešili takve muke i nedoumice i olakšali izbor prenosimo vodič za kupovinu mesa.

 

GOVEDINA

Vrat – ovaj deo obiluje žilama jer je zapravo mišić i on je idealan za čorbe i duže dinstanje. Možete ga koristiti za mleveno meso u pripremi sarme.

Lopatica – ovaj deo mesa je žilav i zahteva duže kuhanje, od njega se najčešće priprema čorba.

Goveđa prsa – dele se na srednji, zadnji i gornji dio. Srednji je najbolji za čorbe, zadnji za dinstanje, a gornji je zbog mekoće idealan za gulaše.

Hrbat – gornji deo hrbata najbolji je za pirjanje ili pečenje, a donji deo za pečenje pri čemu se priprema u komadu kao roast beef ili kao odrezak bez kostiju odnosno ramstek.

But – najčešće se koristi za gulaše, a uz fil sa začinima i pančetom može biti jako uskusan pripremljen u pećnici. Od buta se prave odresci, najsočniji su od same sredine tj. ruže buta.

TELETINA

Teleći vrat –mesnati i pomalo žilav deo najbolji je za gulaše, prsa su najsočnija jednostavno pečena u pećnici.

Kare i potrbušina – pečen u komadu kare postaje vrlo sočan deo mesa, potrbušina se stavlja u mleveno meso i priprema u varivima.

File – vrlo mekani deo koji je nabolje pržiti na jakoj vatri i to vrlo kratko kako bi ostao što sočniji.

But – najkvalitetniji deo mesa idealan je za pečenje, deli se na donji koji je savršen za dinstana jela, dok srednji obično ide u pećnicu. Ruža telećeg buta najsočnija je pripremljena pečena u jednom komadu, a koristi se i za odreske.

JAGNJETINA

Jagnjeći kotlet – deo mesa najbolji za pečenje i prženje, vrlo je sočan baš kao i vrat koji se priprema na isti način.

File – najkvalitetniji deo mesa koji se najčešće peče u komadu ili narezan na odreske.

Prsa – u kombinaciji s butom najčešće se peku u komadu, dok je samo meso buta savršeno kao mleveno.

SVINJETINA

Vrat – idealan odabir za pečenje i dinstanje, želite li puniji okus mesa i sočniji birajte vrat s kostima. Kotleti i odresci od vrata obično se spremaju na roštilju, planirate li ih peći u pećnici najbolje ih je marinirati u mleku oko tri sata kako bi postali sočni. rebra se odlično slažu s varivima. 

Prsa – obično se suše na dimu čime su idealna kao dodatak u varivima, sveže ih možete peći u pećnici. Za neutraliziranje mirisa svinjetine koji je pri kosti intenzivan preporuča se meso natrljati krupnom soli i cimetom. 

Lopatica – odličan izbor za pirjanje i gulaše, s obzirom da kuvanje s kosti traje poprilično dugo najbolje je meso odmah odvojiti od kostiju. 

Trbuh, potrbušina i rebra – najbolji komadi za roštiljanje su trbuh i rebra, potrbušina, inače deo koji spada u najmanju kategoriju mesa najbolje je iskoristiva sušena.

But – nemasno meso prve klase, obično mesar na upit o butu traži da mu kažete koji deo želite jer deli se na srednji, donji deo, ružu i slaninu. Srednji deo birajte za odreske, donji deo buta idealan je za pečenje. Debeli deo buta, poznatiji kao ruža, odličan je za pripremu finih odrezaka. Mišićni deo koristi se za pripremu odrezaka, i za mesne rolade. 

Lungić – poznat kao svinjski biftek najskuplji je deo svinjskog mesa, mekan i sočan sprema se kao odrezak, za medaljone i obično pečenje. 

PILETINA 

Pileća krila, hrbat i batak – krilca se najčešće prže ili u kombinaciji s hrbatom stavljaju za temeljac.

Pileći batak – najbolje marinirati i otkoštiti pa pržiti na tganju, dinstati za rižota ili naravno peći u pećnici. 

Pileća prsa – odlična su za prženje, za pohane odreske ili za punjenje.

autor: AM izvor: Zadovoljna/Novi magazin