FOTO: Čudesna priroda

Priroda ponekad izgleda kao mešavina stvarnosti i fikcije. U prilog tome govore fotografije prirodnih fenomena, nastale bez upotrebe fotošopa.

1. Slane zaravni u Boliviji

Kada se jezero Salar de Ujuni isušilo, za sobom je ostavilo slanu zaravan. Tokom kišne sezone, ovde napada nekoliko centimetara kiše i formira se površina nalik na ogledalo.

2. Čokoladna brda na Filipinima

Krečnjačka brda na Filipinima prekrivena su travom koja za vreme suše poprima smeđu boju. Odatle potiče naziv ovih formacija kojih ima preko hiljadu.

3. Ostrvo Sokotra

Zbog svog biodiverziteta, ostrvo Sokotra naziva se drugim Galapagosom. Nalazi se u blizini kopna Jemena i dom je ovog neobičnog “drveta zmajeve krvi”.

4. Gejzir u pustinji Blek rok

Ovaj gejzir u SAD je nastao od naslaga kalcijum karbonata koje su se godinama taložile, nakon što je jedna kompanija za geotermalna istraživanja ovde izvršila bušenje 1964. godine.

5. Oaza Huakačina

Ovo seoce u Peruu dom je za svega 96 meštana. U sredini je prirodno jezero kome su ljudi na početku 20. veka pridavali lekovita svojstva.

6. Oblaci u obliku sočiva

Ovo nije NLO već skup zaista neobičnih oblaka. Oni nastaju na sličan način kao kada bacite kamenčić u mirno jezero.

7. Kanestajnen stena u Norveškoj

U blizini norveškog grada Maloja nalazi se zanimljiva stena koju su oblikovali talasi i vetar. Za to im je bilo potrebno hiljade godina.

8. Kanjon Antilopa

Jedan od najčešće fotografisanih kanjona na svetu je kanjon Antilopa. Nalazi se u Arizoni i ima karakteristične uvijene peščane zidove.

9. Mineralni izvor Pamukale

Pamukale je kompleks mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj. Sastoji se od toplih izvora koji imaju neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelivanjem mineralnih voda i taloženjem minerala.

10. Đavolja kada na Novom Zelandu

Đavolja kada, jezerce neobičnog imena, nastalo je u zoni aktivnih vulkana. Zelenu boju je dobilo od prirodnih minerala.