Kako do uspeha preko noći?

Jedna od najpametnijih stvari koju preduzetnik može da uradi, jeste da uči od drugih koji su već postigli značajan uspeh u svom poslovanju. Ovi korisni saveti vam mogu pomoći kako da i vi postanete uspešni kao vaši poslodavci, i ljudi kojima se divite.

1.  Uvek budite dva koraka ispred

Kada ste vlasnik firme, bez obzira što ste na uspešnom putu, uvek treba da prihvatate nove izazove i da tražite nove prilike. Nemojte čekati da prepreke počnu da se javljaju, ili da doživite neuspeh, pa da morate onda da tražite alternativne mogućnosti.

Fokusirajte se na ono što radite, istražujte tržište i konkurenciju, oslušnite potrebe klijenata,  i potrudite se da privučete nove. Na taj način možete da se udružite sa nekim poslovnim partnerom, i tako proširite posao.

2.  Ne trudite se da budete najpametniji i da radite sve poslove

U početku, mnogi misle da je ključ uspeha znati što više o svemu, pa provode mesece u savladavanju detalja iz raznih oblasti. To na kraju rezultira slabom produktivnošću. Iako ste dobri u mnogim stvarima, trebalo bi da se fokusirate samo na nekoliko. Kompanija ne može da raste, ukoliko jedna osoba radi većinu posla.

3.  Nekada je lakše da stvar preuzmete u svoje ruke, nego da čekate dozvolu

Bilo da tražite više kreativnih rešenja za određeni problem, ili ih već imate, uglavnom morate da čekate odobrenje kako bi ih sproveli u delo. Međutim, ponekad ne možete da uradite sve što zamislite, pogotovo kada vam je za neki posao potrebna dozvola ili zeleno svetlo.

Ali, ako ste sigurni da možete da ostvarite dobar rezultat za određenu stvar,  ili ako osećate da je pravi trenutak za nešto, a nemate unapred zakazan termin ili odobrenje, probajte da uradite to što se zamislili. Čvrst stav je važan za razvijanje bilo kog biznisa.

4.  ’Ne’, ne znači uvek ’ne’

Ako dobijete ‘ne’  kao odgovor, to ne znači da ne treba da nastavite dijalog sa nekim sa kim radite, ili sa kim biste želeli da radite.

Kada imate određenu ideju, predložite je odmah onome ko donosi odluke. Čak iako nije moguće da se ona sprovede, i ukoliko je odgovor ‘ne’, nema razloga da narušavate odnos sa nadređenim ili prekinete saradnju.  Vaš dodatni trud će se svakako ceniti, a, i to ne mora da znači da određeni predlog neće moći kasnije da se realizuje.

5.  Ne plašite se nepoznatog 

Niko ne može da predvidi budućnost, i da ima odgovore na svako pitanje. Ako odlučite da pokrenete sopstveni biznis, nemojte da razmišljate šta će se desiti ukoliko ne uspete. Razmišljajte o tome šta treba da uradite kako bi posao bio uspešan, i suočavajte se svakog dana sa novim izazovima i odlukama.

Budite okruženi pametnim ljudima, i potrudite se da donesete najbolje odluke na osnovu informacija koje imate. Slobodno ukažite poverenje svom timu, i nema potrebe da strahujete od nepoznatog.