Kako napraviti najbolju kajganu?

Foto: http://www.6yka.com

Zvuči kao asketski obrok. Zvuči dosadno i obično. Zvuči kao nešto što biste pojeli u mračnoj kuhinji ‘s nogu’, na brzinu. Ipak, donosimo vam tri načina kako ćete najbolje ispeći jaja i uživati poput pravih gurmana. Verovali ili, sa svakom metodom dobićete različite teksture i samim tim, ukuse!

Spora metoda

U sudu razbijte jaja i umutite s dve kašike kisele pavlake. Zagrejte tiganj na laganoj vatri i otopite kašiku putera. Ulijte jaja u tiganj i neprestano mešajte varjačom. Želite da se peku polako. Stoga, ako počnu da se lepe za tiganj, vatru još smanjite. Mešajte, mešajte, mešajte sve dok jaja ne počnu da izgledaju kao puding, pa vam sadržaj tiganja izgleda kao čorba od kajgane. Sklonite s vatre malo pre nego što izgleda da je gotovo. Dodajte so.

Nestašna metoda

Zagrejte tiganj. U njega ubacite kašiku putera i rastopite ga na srednje jakoj vatri. U posudi razbijte jaje (pazite da vam žumance ostane celo) i prebacite ga u tiganj. Ponovite postupak za svako jaje koje želite ispeći. Potom pažljivo mešajte belanca dok se ne isprže, ostavljajući žumanca netaknutim. Kad su belanca gotova, sklonite s vatre, razbijte i žumanca, pa sve zajedno pomešajte. Začinite solju i biberom.

Klasična metoda

Razbijte jaja u sudu i umutite ih. Dodajte im so i biber. U tiganju rastopite dve kašike putera na srednje jakoj vatri. Ulijte jaja u tiganj i ostavite nekoliko sekundi. Zatim počnite s ‘gurkanjem’. S kraja tiganja gurajte jaja prema sredini. Pričekajte nekoliko sekundi, pa ponovite postupak. Postupak ponavljajte dok se na sredini kajgane ne pojave veliki pahuljasti grumeni. Dok su ti grumeni još malo tečni, sklonite jaja s vatre. Ispržiće se do kraja na putu od tiganja do tanjira.

Napomena:

    Jaja nemojte pržiti na previsokoj temperaturi, držite se umerene vatre. Skinite ih s izvora toplote neposredno pre nego što će biti gotova, preostala toplota će odraditi svoje.
    Takođe, nemojte ih mešati viljuškom, koristite špatulu otpornu na toplotu ili drvenu varjaču.

Izvor i foto: hranazadusu