KARTA EVROPE ZA 20 GODINA: Bure baruta u RS i Vojvodini!


KARTA EVROPE ZA 20 GODINA: Bure baruta u RS i Vojvodini!

Kroz dvadesetak godina, karta Evrope mogla bi izgledati potpuno drugačije nego sada. Teško da će svi do nezavisnosti doći mirnim putem

Posle Drugog svetskog rata granice država su se jako teško menjale, a tako je i poslednjih godina. Sledbenici Viktor Janukoviča, najavili su da će se, u slučaju da na vlast dođe opozicija, poluostrvo Krim odvojiti od Ukrajine. Dve države koje bi tako nastale mogle bi da budu samo početak.

Republika Srpska: “bure baruta”

Vođe Republike Srpske smatraju da nema prepreka da se ovaj entitet osamostali otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije. Prognoza poprilično anonimnog američkog analitičara Justina Potlea kaže da bi Republika Srpska mogla da bude nezavisna do 2025. godine. U nekom scenariju u kojem bi međunarodna zajednica to dopustila, otvorilo bi se i pitanje druga dva konstitutivna naroda BiH kao i Sandžaka sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Vojvodina: traži nezavisnost

Vojvodina ims status autonomne pokrajine, ali neki političari i nevladine organizacije predložili su da Srbija postane savezna država u čijem sastavu bi bili Republika Srbija i Republika Vojvodina. Evropska unija govori o potrebi rešavanja brojnih pitanja u vezi sa vojvođanskom autonomijom. Nije realno očekivati da će Vojvodina u skorije vreme postati nezavisna država, veća autonomnost mogla bi da bude korak da se i to jednog dana ostvari.

Škoti: uskoro na referendum

Škoti će 18. septembra ove godine odgovoriti na pitanje: “Treba li Škotska da bude nezavisna zemlja?”, a većina anketa zasad pokazuje da će Škoti odbiti da izađu iz zajednice sa Engleskom, Velsom i Severnom Irskom. Ukoliko odluče drugačije, Škoti će odmah ući u pregovore sa Vestminsterom i Evropskom unijom oko tranzicije nezavisne Škotske u Evropsku uniju. Od svih nabrojanih zemalja, Škotska bi do nezavisnosti mogla da dođe uz najmanje otpora i uz najmanje tenzija.

Foto: flickr/conner395

Foto: flickr/conner395

Baskijci i Katalonci: drže Madrid na iglama

Baskija, koja je jednim delom smeštena u Francuskoj, a drugim u Španiji, već godinama, intenzivnije ili manje intenzivno, traži nezavisnost. ETA, koja je u međuvremenu odustala od nasilne borbe za nezavisnost, to je pokušala da učini na silu. Katalonci bi ove godine trebalo da izađu na referendum o samoopredeljenju koji su im obećali vladajući iz katalonske vlade.

Katalonski parlament je u prošle godine doneo Deklaraciju o suverenitetu i pravu katalonskog naroda da odluči i izgleda da će španske pokrajine, pre ili kasnije, postati nezavisne. Ali, centralna vlast u Madridu jasno je rekla da se takvo glasanje neće održati.Želju za nezavisnošću od Španije mogle bi da iskažu i Galicija i Andaluzija.

Foto: Wikipedia/Sebasgs

Foto: Wikipedia/Sebasgs

Belgiju na okupu drži Brisel

Flamanci su bogatiji od Valonaca pa i više žele nezavisnost, a razlikuje ih i jezik. Teško je očekivati da će ove dve pokrajine u skorije vreme postati nezavisne države, jer je u glavnom gradu sedište Evropske unije. Verovatniji scenario bio bi da pokrajine steknu veću autonomiju u sklopu sadašnje države.

Vatreni Korzikanci

Francuska je Korziku 1769. godine zauzela i zadržala je u svom sastavu do danas. U naslovu web stranice koja poručuje Francuzima – “idite kući!”, stoji ”Korzika NIJE Francuska”.  Korzikanski pokret za nezavisnost danas nije toliko jak kao na primer katalonski, ali mogao bi da ojača ako se u Evropi pokrene trend stvaranja novih država.

SAMSUNG

Sardinija i Padanija: početak podele Italije?

Stanovnici Sardinije mogli bi da traže nezavisnost od Italije. Sardinija i Korzika su susedna ostrva. Iako je velik broj stanovnika za nezavisnost, stranke koje se zalažu za nju ne dobijaju veliku podršku na izborima, navode neki izvori.

Politička stranka Lega Nord (Severna liga) se od 1991. zauzima za nezavisnu Padaniju, odnosno šire područje doline reke Po, koja se nalazi na severu zemlje jer je Italija zemlja podeljena na bogati sever i siromašniji jug.

Foto: Wikipedia/File Upload Bot (Magnus Manske)

Foto: Wikipedia/File Upload Bot (Magnus Manske)

Bivši SSSR najrizičniji

Samoproglašena država Transdnjestar se nalazi između reke Dnjestar na istočnoj granici Moldavije sa Ukrajinom, ona je jedan od mnogih mogućih izvora sukoba oko nezavisnosti na području bivšeg SSSR. Moldavija je ne priznaje kao državu. Tu su još i Čečenija, Abhazija, Južna Osetija… Slobodno možemo reći da je opasnost od sukoba na ovim područjima možda i najveća.

(Telegraf.rs)

Comments are closed.