13 saveta za sreću

Niko nikada nije otkrio formulu sreće. Ipak, neki nagađaju da vas do nje mogu odvesti način razmišljanja i življenja. Evo šta savetuje 13 svetskih eksperata i autora teorija o sreći.

1. Izaberite ljubav umesto da budete u pravu – Dipak Čopra.

2. Sreća je izbor koji napravite. Svaka vaša misao je odluka u nekom momentu i vi ste ti koji odlučuju da li ćete se plašiti ili biti srećni. Kroz zahvalnost, oproštaj i posvećenje miru možete dostići sreću – Gabrijela Bernštajn.

3. Prihvatite sebe, i očekujte više od sebe – Grečen Rubin.

4. Brojite pozitivne stvari u svom životu… molite se svakog dana…uvažavajte Boga vodeći računa o vašem telu i duhu…uklonite sve negativne ljude iz svog života…naučite da oprostite sebi i drugima…gledajte izlaske i zalaske sunca – Ričard Simons.

5. Konstantna potraga za srećom će vas dovesti do razočaranja zato što sreća nije održiva i trajna. Ali zahvalnost, prihvatanje, mir i ljubav jesu. Težite tim kvalitetima i shvatićete da ste srećni mnogo češće – Kristina Hesler

6. Verujte sebi. Ako ne naučite da verujete sebi, nikada nećete biti srećni. Uvek ćete sebe podređivati nekome ili nečemu što je izvan vas – Pol Selig

7. Ništa nema značenje, osim onog značenja koje mu mi damo. Nije stvar u “pozitivnom razmišljanju”. Poenta je u “moćnom razmišljanju” – ako to shvatite, u svakoj situaciji ćete moći da pronađete neko najbolje značenje – ono koje vas stavlja u prostor ljubavi, nade i sreće – Meri Forleo.

8. Moj savet svima koji tragaju za srećom je da znaju da imaju izbor – uvek možemo da izaberemo da budemo srećni. Ne ovorim o površnom izbegavanju onoga što nas povređuje. U svakoj situaciji mi odlučujemo kako ćemo razumeti okolnosti i naše shvatanje tog događaja određuje da li ćemo ići napred ili ne – Merilin Tam.

9. Sreća ili ispunjenje dolaze onda kada iskoračimo iz sebe i nađemo svrhu. Kratkotrajna sreća dolazi kada jurimo “stvari” – hranu, drogu, materijalne stvari, veze i slično. Ali svi znamo da to ne traje dugo. Učešće, povezivanje i ljubav – kada naučimo kako da negujemo te stvari u sebi i kako da ih dajemo drugima, zakoračili smo u drugi svet – Mastin Kip

10. Ako želimo sreću, treba da pratimo tradicionalnu Grčku mudrost koja kaže da živimo život pun vrlina. Drugim rečima da iskusimo najvišu i najbolju verziju nas samih. Ako živimo potpuno nema mesta kajanju, nervozi, zabludi, samo sreća – Brajan Džonson.

11.  Kada govorimo o traganju za srećom, poljubac smrti je nekako ključna stvar koju vezujemo za sreću, odnosno verovanje da će nas neka druga osoba usrećiti. Ljudi moraju da spuste kriterijume kada je u pitanju ono što ih čini srećnima . Nikada ne govorite sebi da ste fantastična ličnost, to vas vodi ka tome da budete nesrećni. Umesto toga posmatrajte sebe kao običnu osoba i sa nogama čvrsto na zemlji krenite putem sreće – Karolin Mis.

12. Sreća dolazi kroz pronalaženje mira i slobode u nama samima i donošenju sreće drugima – Metju Rikard.

13. Kad shvatimo da kontrolišemo naše unutrašnje emocije, kontrolišemo kako se osećamo iznutra i spolja i sami odlučujemo šta se događa oko nas. Jednom kada shvatimo da smo preuzeli kontrolu našeg unutrašnjeg sveta, onda imamo obavezu da usmeravamo naše emocije. Možemo da izaberemo sreću – u bilo kom momentu života. Pozitivne emocije pomoći će vam da budete zdraviji, da se dobro osećate i da uspete. Što više dozvolimo sebi da se osećamo srećno, više ćemo stvarati pozitivne stvari. Sreća je izbor. To je tajna – Suzi Prl.