OVE BILJKE SU SMRT ZA KOMARCE: Riješite se neugodnih napasnika na jednstavan i prirodan način


lavanda-1Ukoliko želite da tokom predstojećih ljetnjih večeri uživate u svojoj bašti ili na balkonu, a da vam provod ne pokvare nesnosni komarci, evo jednostavnih, a prirodnih trikova pomoću kojih možete da se zaštitite.

Roštiljanje s prijateljima u bašti, uživanje s porodicom u toploj večeri na terasi, gledanje u beskrajno nebo sa balkona tokom mirne vedre noći mogu da pokvare – komarci!

Evo kako biljke mogu da vam pomognu da savladate ovaj problem:

Ružmarin, limun, karanfilić

Ako želite da uživate u najlepšim satima ljeta, a da vas pri tom ne uznemiravaju dosadni insekti, okrenite se trikovima iz prirode. U žar uglja dok pečete roštilj ubacite grančicu ružmarina kako biste uljeze oterali sa zabave, a kao stoni asesoar postavite limun presiječen napola, pa u njega pobodite karanfilić. Izgledaće lijepo i širiće ugodan miris koji se nikako ne dopada insektima.

U neposrednoj blizini terase ili u balkonskim žardinjerama posadite biljke koje će vam biti efikasni saborci u borbi protiv sitnih krvopija.

Matičnjak

Matičnjak je prava legenda među biljkama koje “tjeraju” muhe. Eterično ulje koje sadrži širi prijatan miris, a odlično se pokazalo i u borbi protiv neprijatnih letećih stvorenja. Ukoliko ste prekasno odreagovali, i ujeo vas je komarac, matičnjak će vam pomoći.

Uberite listić i prstima na mjesto ujeda iscijedite sok, pa ostavite da se osuši. Svrab ce nestati za nekoliko sekundi.

Lavanda

Lavanda ne samo da balkonu i terasi daje mediteranski šarm, već se svojim mirisom pouzdano bori protiv dosadnih mušica i komaraca, pa se biljka sitnih ljubičastih cvjetova mora naći u vašem okruženju. Eterično ulje lavande jedino je eterično ulje koje se na kožu može nanositi u nerazrijeđenom obliku. Intenzivna aroma koju širi nikako ne prija insektima.

Tamjanika

Ako volite egzotične biljke i pritom ste ljubitelj vrlo modernih visećih korpi, vaš izbor u borbi protiv insekata može biti tamjanika. Njena eterična ulja pobrinuće se da vas insekti zaobiđu u širokom krugu.